Emek Partisi Milletvekili İskender Bayhan, Meclis Genel Kurulu'nda tartışılan yeni vergi kanunu teklifini eleştirdi. Bayhan, düzenlemenin emekçilerin yükünü artıracağını ve büyük sermayenin çıkarlarını korumayı hedeflediğini belirtti.

YENİ VERGİ DÜZENLEMESİ: EMEKÇİLERİN SIKINTILARINI ARTIRACAK MI?

Bayhan, yeni vergi düzenlemesiyle ilgili yaptığı açıklamada, düzenlemenin emekçilerin boynundaki kemere bir delik daha açacağını ifade etti. “Erdoğan ve Şimşek öncülüğündeki ekonomi yönetiminin vergide adalet iddialarına rağmen, milyonlarca emekçinin beklediği düzenlemeler bu pakette yer almıyor. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alacağız iddialarının herhangi bir somut maddeyle desteklenmediği bu düzenlemede, işçilerin ücret kaybına neden olan vergi dilimi adaletsizliği de giderilmiyor,” dedi.

EMEKÇİLERE YALANI YUTTURMA PEŞİNDELER

Bayhan, Meclis'e sunulan teklifin ilk imzacısı AKP Milletvekili Nilgün Ök'ün, şirketlerinin son beş yılda vergi ödemediğini hatırlattı. Ök, şirketlerin tasfiye aşamasında olduğunu söylemişti ancak bu iddia birkaç saat içinde çürütüldü. Bayhan, bu durumun yalnızca bir örnek olduğunu, teklifin diğer imzacılarının da benzer sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti. “Bu düzenleme, işçilerin ve emekçilerin huzursuzluğunu yatıştırmak için tasarlanmış bir göz boyama çabasından ibaret,” diye ekledi.

“İŞBİRLİKÇİLERİN YEMİNLİ HİZMETKÂRI, EMEKÇİLERİN ELİ SOPALI VERGİ TAHSİLDARI”

Bayhan, hükümetin 2024 bütçesinde vergi indirimi ve vergi istisnası adı altında büyük miktarda vergiden vazgeçtiğini belirtti. Ayrıca, 2025 ve 2026 yıllarında da büyük miktarda vergi kaybına yol açacak düzenlemelere gidileceğini ifade etti. “Saray iktidarı, sermaye sahiplerinin çıkarlarını korurken emekçileri daha da sıkıştırmayı hedefliyor,” dedi.

EMEKÇİLERİN ÖDEDİĞİ VERGİLERİN ARTMASI

Bayhan, 2024 bütçesinde 2 trilyon 700 milyar lira bütçe açığı öngörüldüğünü ve bu açığın işçilerin ve emekçilerin sırtına ek vergi yükü, özelleştirme ve borçlarla kapatılacağını ifade etti. “İşçiler ve emekçiler, doğrudan gelir vergisi ödemelerinde büyük bir artış yaşadı. Örneğin, Ocak-Haziran döneminde işçilerin ödediği doğrudan gelir vergisi 587,5 milyar lira olurken, şirketlerden alınan kurumlar vergisi sadece 465,5 milyar lira oldu,” dedi.

EMEKÇİLERİN KAYBETTİĞİ HAKLAR VE ARTAN VERGİLER

Bayhan, işçilerin aldığı ücretlerin azaldığını ve emekçilerin ekmeğinin küçüldüğünü belirtti. “Bugün bir işçinin aldığı bir kilo etin 300 gramı, bir litre yağın 500 gramı ve bir kilo şekerin 400 gramı, büyük sermaye sahiplerinin sofrasına gidiyor. Bu düzenleme, emekçilerin haklarını daha da kısıtlıyor ve sömürü oranını artırıyor,” diye ekledi.

VERGİDE ADALET İÇİN GEREKEN ADIMLAR

Bayhan, vergide adalet için gerekli adımları sıraladı:

Türkiye ve KKTC arasında iki protokol imzalandı Türkiye ve KKTC arasında iki protokol imzalandı
  • Gelir vergisinin vergi gelirleri içindeki payı yüzde 18-20 civarındadır. Bu en az iki katına çıkarılmalıdır. Gelir vergisi tarifesinin en üst dilimi yüzde 55’e kadar kademeli olarak yükseltilmelidir. En alttaki dilim ise yüzde 10’a düşürülmelidir.
  • Temel tüketim mallarından ve hizmetlerinden alınan KDV ve ÖTV başta olmak üzere her türlü dolaylı vergi kaldırılmalıdır.
  • En düşük ücret yoksulluk sınırın üzerine çıkarılmalı ve vergiden muaf olmalıdır.
  • Bankalar, çeşitli finans kuruluşları, tekeller ve hissedarları başta olmak üzere büyük sermaye ve büyük toprak sahiplerinden alınan vergiler artırılmalıdır.
  • Sermaye sahiplerine tanınan her türlü vergi istisnası ve muafiyetleri kaldırılmalıdır.
  • Özel ve tüzel kişilerden artan oranlı gelir ve servet vergisi alınmalıdır.
  • Lüks tüketim harcamaları yüksek oranda vergilendirilmelidir.

Bayhan, bu düzenlemenin sermayenin ödemediği vergileri işçi ve emekçilerin sırtına yüklemeyi amaçladığını vurguladı ve “Bu düzenleme, emekçilerin haklarını daha da kısıtlayacak ve sömürü düzenini pekiştirecek,” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ