İstanbul, tarihi dokusu ve eşsiz atmosferiyle dünyanın dört bir yanından turistleri ağırlıyor. Bu büyülü şehirde yer alan semtlerin ve ilçelerin isimleri ise sıklıkla merak konusu oldu. İşte, İstanbul'un ilçe ve semt isimleri nereden geliyor! Duyunca çok şaşıracaksınız
Bebek
İstanbul'un popüler semtlerinden biri olan Bebek, Fatih Sultan Mehmet döneminde buranın muhafazasını üstlenen bir bölükbaşına "Bebek" lakabı verilmesiyle adını almıştır. Bu lakap, Bebek ilçesine köşkü ve hasbahçesi olan bölükbaşı tarafından kazandırılmıştır.
Galata
Bizans döneminde bu ilçede süthane (süt evi) fazlalığı nedeniyle yer yer "süt" kelimesiyle anıldığı bilinmektedir. Bir başka rivayete göre ise, "Galata" kelimesinin İtalyanca'da "denize inen yol" anlamına gelmesiyle doğrudan ilişkilendirildiği düşünülmektedir.
Pendik
Anadolu yakasında bulunan Pendik ilçesinin adı, Bizans döneminde çevresinin surlarla kaplı olmasıyla ilişkilendirilen "pantecion (pantiki)" kelimesinden gelmektedir. Günümüzdeki adı ise doğudan gelebilecek olası bir saldırıya karşı korunma amacıyla kullanılan "duvar" anlamına gelmektedir.
Akaretler
Sultan Abdülaziz döneminde burada kurulması planlanan vakıf, II. Abdülhamit döneminde hayata geçirilmiştir. Azizeye Camii'nin giderlerini karşılamak için oluşturulan vakfın adıyla anılan bölge, zamanla "Akaretler" olarak bilinmeye başlanmıştır.
Kadıköy
Anadolu yakasının eğlenceli noktalarından biri olan Kadıköy'ün kuruluşu, 8. yüzyılda Megara'lı göçmenler tarafından "Khalkedon" adıyla gerçekleşmiştir. Fatih Sultan Mehmet'in burayı bakımsız bulup bir kadı görevlendirmesiyle "Kadıköy" ismi yaygınlaşmıştır.
Beykoz
Antik dönemde "Amykos" olarak adlandırılan ilçe, Yıldırım Beyazıt tarafından fethedilince "Amikos" olarak ismi değiştirilmiştir. İlk olarak Bizanslılar tarafından "Beykos" adıyla anılan yer, zengin nüfusu nedeniyle "Beykoz" olarak isimlendirilmiş olabilir.
Beşiktaş
Rivayete göre; Hz. İsa'nın beşiği Kudüs'ten getirilerek burada yapılan kiliseye konmuştur. Bu nedenle ilçe, "Kone Petro" yani "taş beşik" anlamına gelen kelimeyle adlandırılmıştır. Daha sonra kilisenin adı "Taş Beşik" olarak anılmış ve sonrasında bu isim "Beşiktaş" şeklinde evrilmiştir.
Bakırköy
Bizans döneminde adını alan ilçe, o dönemde "Makri Hori" olarak anılmaktaydı. Osmanlılar'ın fethetmesiyle ismi "Makriköy" olarak değişen ilçe, 1925'te yabancı kökenli kelimelerin değiştirilmesi sürecinde günümüzdeki adını almıştır.
Okmeydanı
Savaş zamanında burayı fethetmeye giden ordunun bir kısmı, kuşatmanın bir bölümünü burada kurulan bir karargâhta geçirmiştir. Bu olayın ardından meydan, "ok atılan yer" anlamına gelen "Okmeydanı" olarak anılmıştır.