İYİ Partili Buğra Kavuncu parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, İYİ Parti İstanbul İl Başkanı olduğu dönemde üzerinde çalıştığı 'SenSeç' uygulamasını tanıttı. Kavuncu, uygulamanın, İYİ Parti'nin üyelik sisteminin kategorize edilmesi ve üyelerin karar alma mekanizmalarına dahil olması için tasarlandığını bildirdi. Uygulama ile Meclis çalışmalarına üyelerin de katılım sağlayabileceğini kaydeden Kavuncu, "Partimizin üyelerinin, partinin karar verme süreçlerinde daha etkin, daha kapsayıcı, daha katılımcı olabileceği bir yapıyı var etmek için dijital bir uygulama geliştirdik. Siyasi partiler kanunu, binlerce üyesi olan ilçelerde oradaki ilçe yönetimi ve ilçe başkanının seçimini burada belirlenmiş 400 delegenin iradesine bırakıyor. İl başkanlığı ve il yönetimi seçimlerinde de öyle. Üyelerin değil, 600 belirlenmiş delegenin seçmiş olduğu il yönetimleri ve il başkanları görev alıyorlar. Milyonlarca üyesi olan partilerin de yetkili organlarını, yönetimlerini de belirleyen milyonlarca üye değil o partinin durumuna yapısına göre değişiklik arz eden sayılarla bu tercihler yapılıyor. Tabii bunun ne kadar kapsayıcı, bunun ne kadar tabana yayılmış bir yapı olduğunu düşünmemiz gerekiyor. Bu aplikasyonumuz önümüzdeki süreçte inşallah Allah bizi iktidarı nasip ederse; siyasi partiler kanununun da bu çerçevede ele alınmasına imkan verecek bir düzenleme. Biz hazırlamış olduğumuz bu aplikasyonda ileride bu tercihlerin daha nitelikli daha kapsayıcı olabilmesinin önünü açacağız" dedi.
'KARAR VERME SÜREÇLERİNDE DAHA ETKİN OLACAK'
Ekim ayıyla beraber bütün üyelerin uygulamayı kullanabileceği altyapının tamamlanmış olacağını belirten Kavuncu, "Bugünkü karar verme süreçleri 1950- 1960'lu yıllardaki konjonktür, o günkü teknolojik yapıya göre belirlenmiş. Düşünün, milyonlarca üyesi olan siyasi partiler elbette ki karar verme süreçlerinde yılda 3-5 kere bu üyeleri belli yerlerde toplayıp bunların görüşlerini, bunların oylarını alabilme imkanına sahip değil. Dolayısıyla bir delegelik sistemi geliştirilmiş ve bu yapı da bugüne kadar gelmiş. Ama sene 2024, her şey değişmiş. Bugünkü çağda özellikle gençlerde işte bizim dönemimizde çok tartışılan sağ ve sol kavramların bambaşka bir mecraya oturduğunu görüyoruz. Ve dijitalleşmenin iletişimden tutun da hukuka kadar, ulaşımdan tutun eğitime kadar, tıbba kadar birçok alanda çok yoğun olarak insanlığın menfaati için kullanıldığına şahit oluyoruz. Fakat enteresandır, dijitalleşmenin en yavaş ve belki de ısrarla dahil olamadığı alan siyaset. Biz bugün bu yapmış olduğumuz çalışmayı sizlerle paylaşarak Türk siyasetinde günümüz teknolojisinin, dijitalleşmenin de kullanılmasını, artık 1950'li yıllardaki teknolojinin değiştiğini, yaklaşımların, bakış açılarının değiştiği bir ortamda daha kapsayıcı, daha katılımcı bir yapıyı var etmek adına böyle bir uygulamayı geliştirdik. Özellikle Meclis çalışmalarında da üyelerimizin yoğun olarak katılım sağlayacağı bir konsept bu. Vereceğimiz araştırma önergelerinde önceliğimizin ne olacağından tutun da gündemdeki birçok konuyu üyelerimizin de görüşüne başvurarak onların da karar verme süreçlerinde daha etkin olabileceğini vadediyoruz" diye konuştu.
'MECLİS'TEKİ ÇALIŞMALARINIZA YÖN VERECEK BİR KONSEPT'
Uygulamanın karar mekanizmalarında çok daha hızlı hareket edebilme imkanı sağladığı vurgulayan Kavuncu, "Bu aplikasyon ile parti üyelerimizin ülke gündemine dair görüşlerini çok rahat ve hızlı bir şekilde alabileceğiz. Bunu alırken üyelerimizin hem bölgesel hem cinsiyet hem yaş hem demografik birçok özelliklerini de alabilme imkanına sahibiz. İkincisi ki bizim için çok önemli; grup başkanvekili olarak benim de çok fazla istifade etmek isteyeceğim konu Meclis'teki çalışmalarınıza yön verecek bir konsept olacak. Üçüncüsü, üyelerimizden aldığımız geri bildirimlerin demografik bilgileri eşliğinde yapay zeka kullanarak incelenebilme imkanını elde etmiş olacağız. Dördüncüsü, biraz daha uzun vadeli; biz ileride üyelerimizi aktif ve pasif üye olarak tasnif edebileceğiz" ifadelerini kullandı.