Osman Hamdi Bey'in 'kayıp' tablosu Londra'da 52 milyon TL'ye satıldı Osman Hamdi Bey'in 'kayıp' tablosu Londra'da 52 milyon TL'ye satıldı

“WEFA ile İyilik için Tasarla Yarışması”nda birinci olan Yaşar Üniversitesi öğrencileri, Senegal’in bir köyü için “Eşik” adını taşıyan projeleri ile "Kapı/Giriş Takı" tasarladı. İnsanları  ve toplulukları bir araya getirerek kültürel ve sosyal etkileşimi teşvik etmeyi amaçlayan bir tasarım olan “Eşik” projesi farklı lokasyonlarda da kullanılabilme esnekliği sağlaması ile jüriden tam not aldı. Kurulduğu 2006 yılından bugüne dek dünyanın birçok ülkesinde acil yardım, sosyal yardım, eğitim, barınma yardımları ve sağlık faaliyetleri yürüten WEFA, Türkiye Temsilciliği'nin 2024 yılında faaliyete geçmesinin ardından, Türkiye'deki gençler ve öğrencilerle bağlarını güçlendirmeyi hedefliyor.

YEREL MALZEMELER

Yarışmanın WEFA’nın gençlerle projeler üretmek için düzenlendiğini belirten Türkay Korkusuz ve Deniz Çıray, “Afrika’da bir lokasyon için külliye giriş takı tasarlamak farklı bir deneyim oldu. Tasarımı yaparken külliyenin giriş kapısının insanın eski hayatından yeni hayatına geçişini temsil eden ve buna göre fonksiyonlar barındıran bir tasarım olmasını amaçladık. Projeyi, farklı ölçeklerde uygulanabilir, esnek ve dönüştürülebilir bir yapıda, zaman içinde değişen ihtiyaçlara uyum sağlayabilecek şekilde tasarladık.  Yerel malzemelerle inşa edilmesi, bölgesel bağlamla uyumlu ve çevre dostu bir yaklaşım benimsedik. Ayrıca, tasarımı Senegal'den yerel malzemeler olan adobe (kavak tuğla) ve ahşap kullanılarak oluşturduk. Lokal malzemelerle çağdaş bir mimari eser tasarlamaya çalıştık” diye konuştu.

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri Türkay Korkusuz ve Deniz Çıray, Senegal’in bir köyü için tasarladıkları  “Eşik” adını taşıyan projeleri ile birincilik ödülü aldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ