İzmir'in Gediz Deltası içinde yer alan ve dünyanın sayılı sulak alanlarından biri olan İzmir Kuş Cenneti, bu yaz da binlerce flamingoya ev sahipliği yapıyor. 2012 yılında oluşturulan 6,5 dönümlük yapay üreme adasında, bu yıl yaklaşık 13 bin yavru flamingo yumurtadan çıkarak yaşam yolculuğuna başladı.

Flamingo çiftleri yavrular için omuz omuza

Flamingoların üreme süreci boyunca sergilediği iş birliği görenleri hayran bırakıyor. Yumurtadan çıkan yavrulara ilk günlerden itibaren dönüşümlü olarak bakan flamingo çiftleri, onları hem koruyor hem de beslemek için sürekli çaba sarf ediyor. Her bir birey, yavrunun yaşama tutunabilmesi için adeta nöbetleşe bir düzen içinde görev alıyor.

Kreş düzeniyle büyüyen yavrular göçe hazırlanıyor

Yumurtadan çıktıktan yaklaşık 20-25 gün sonra suyla tanışan yavru flamingolar, doğal yaşamı öğrenmeye “kreş” adı verilen özel bölgelerde başlıyor. Bu alanlarda hem akranlarıyla birlikte hareket ediyorlar hem de suya alışıyorlar. Arada sırada yeniden adaya çıkan yavrular, ebevynleri tarafından beslenmeye devam ediyor.

Siyah ve füme tonlarında tüyleri olan bu minik flamingolar, doğanın sunduğu özel bir canlı olan artemia salina (tuz karidesi) ile besleniyor. Zamanla büyüyüp pembe renklerine kavuşacak olan yavrular, iki ay boyunca bu kreş düzeninde gelişimlerini sürdürecek.

A A 20250713 38546422 38546400 K R E S T E K I F L A M I N G O L A R I N I Z L E R I H A L K A L A M A Y O N T E M I Y L E T A K I P E D I L E C E K

Sessizlik koruma için şart: İzinsiz giriş yasak

Kuluçka süreci boyunca flamingoların rahatsız edilmemesi için İzmir Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından bölgede sıkı önlemler uygulanıyor. Giriş-çıkışlar denetim altında tutulurken, olası bir tehdit durumunda ekipler anında müdahale edebiliyor. Bu sayede flamingo popülasyonunun sağlıklı bir şekilde gelişmesi sağlanıyor.

Halkalama operasyonu ağustosta başlıyor

Yavru flamingoların göç hareketlerinin ve doğal yaşamlarının izlenebilmesi için ağustos ayında kapsamlı bir halkalama çalışması başlatılacak. Uzman ekipler ve gönüllüler, yavruların bir ayağına PVC halka, diğerine ise metal halka takarak bireylerin izlenebilirliğini sağlayacak.

Bu halkalar sayesinde flamingoların hangi güzergahları kullandığı, hangi ülkelerde barındığı ve ne kadar süre yaşadığı gibi veriler toplanabilecek. 2019 yılında halkalanan bir flamingonun İtalya’nın Napoli kentine, bir diğerinin ise Mayorka Adası’na ulaştığı tespit edilmişti.

İşçiler yarın belediye meclisine yürüyecek!
İşçiler yarın belediye meclisine yürüyecek!
İçeriği Görüntüle

A A 20250713 38546422 38546407 K R E S T E K I F L A M I N G O L A R I N I Z L E R I H A L K A L A M A Y O N T E M I Y L E T A K I P E D I L E C E K

Gün batımında gökyüzünü pembe kanatlar süslüyor

Gediz Deltası’ndaki bu büyülü döngü yalnızca bilimsel değil, aynı zamanda görsel bir şölen sunuyor. Gün batımı saatlerinde beslenmeden dönen flamingoların kol halinde kuluçka adasına dönüşü, kuş gözlemcilerinin ve fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Alan içerisindeki kamera sistemleri, flamingoları 7 gün 24 saat izlemeye olanak sağlıyor. Ziyaretçi merkezlerinden canlı yayınla izlenebilen bu özel anlar, kuşların doğaya ne denli uyumlu bir yaşam sürdüğünü gözler önüne seriyor.

A A 20250713 38546422 38546419 K R E S T E K I F L A M I N G O L A R I N I Z L E R I H A L K A L A M A Y O N T E M I Y L E T A K I P E D I L E C E K

Türkiye’nin en büyük flamingo üreme sahası

İzmir Kuş Cenneti Saha Sorumlusu Mühendis Celal Murat Aslanapa, alanın önemine dikkat çekerek, Gediz Deltası’nın Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü korumasında olduğunu ve Türkiye’nin 14 Ramsar alanı arasında yer aldığını belirtti.

Aslanapa, “Flamingolar her yıl nisan başında adaya gelir, kuluçkaya yatar ve yavrular yumurtadan çıkar. Bu yıl tüm ada doldu. Şu anda yavrular suya inmiş durumda ve kreş sisteminde gelişim sürecindeler. Ağustos ayıyla birlikte uçmayı öğrenip Gediz Deltası, Tuz Gölü, Yunanistan, İtalya, İspanya, Fransa ve Tunus’a doğru göç edecekler" dedi.

Kaynak: AA