İzmir ve Manisa'da son yılların en yoğun yangın sezonlarından biri yaşanmasına rağmen, alınan önlemler sonuç vermeye başladı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü verilerine göre 2026 yılı başından 21 Temmuz'a kadar bölgede toplam 106 orman yangını meydana geldi. Geçen yılın aynı döneminde ise bu sayı 202 olarak kayıtlara geçmişti. Böylece orman yangınlarında yaklaşık yüzde 47'lik bir azalma yaşandı. Orman dışı alanlarda çıkan yangınlarda da düşüş görüldü. 2025'in aynı döneminde 246 olan kırsal alan yangını sayısı, bu yıl 166'ya geriledi.
Haziran ayında 2 binin üzerinde yangına müdahale edildi
Orman yangınlarındaki düşüşe rağmen kent genelindeki yangın yoğunluğu devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı verilerine göre sadece Haziran 2026 içerisinde kent genelinde 2 bin 51 yangın vakasına müdahale edildi. Bunların önemli bölümünü ot, çöp, araç ve yapı yangınları oluşturdu. İtfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesi sayesinde yangınların yüzde 93,5'i büyümeden kontrol altına alınırken, olaylara ortalama 5 dakika 55 saniyede ulaşıldı. Merkez ilçelerde bu süre 5 dakikanın altına inerken, kırsal bölgelerde ortalama 6-7 dakika olarak ölçüldü.
Yangınların yarısından fazlası kaza kaynaklı
Yetkililerin saha incelemelerine göre yangınların yüzde 51,6'sı kaza, yüzde 29'u ise ihmal ve dikkatsizlik nedeniyle çıktı. En sık karşılaşılan nedenlerin başında araçlardan atılan sigara izmaritleri geliyor. Bunun yanında eski elektrik tesisatları, aşırı yüklenen trafolar, kontrolsüz mangal ve kamp ateşleri, kaynak ve taşlama çalışmalarından çıkan kıvılcımlar ile doğaya bırakılan cam şişeler de yangınların önemli sebepleri arasında yer alıyor. Özellikle yaz aylarında meydana gelen yangınların büyük bölümünü ot, çöp ve anız yangınları oluşturuyor.
En fazla yangın bu ilçelerde görüldü
İtfaiye verilerine göre yangınların önemli kısmı nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu merkez ilçelerde meydana geliyor. Merkezde Buca, Bornova, Karşıyaka ve Çiğli, kırsalda ise Torbalı, Menemen, Menderes, Foça ve Bergama en fazla yangın görülen ilçeler arasında yer alıyor.
Azalmada alınan önlemler etkili oldu
Uzmanlar ve yetkililer, orman yangınlarındaki düşüşte uygulanan önleyici çalışmaların büyük pay sahibi olduğunu belirtiyor. Bu kapsamda bölgede 899 kilometre yol kenarı temizliği, 298 kilometre yerleşim yeri koruma bandı oluşturuldu. Ayrıca 1 Haziran-31 Ekim tarihleri arasında ormanlara giriş yasaklandı. Yangınlara erken müdahale amacıyla kırsal mahallelere 419 su tankeri dağıtılırken, İHA'larla 7 gün 24 saat gözetleme yapılıyor. Yetkililer, yangın sayısındaki düşüşün sevindirici olduğunu ancak sıcak hava, düşük nem ve kuvvetli rüzgâr nedeniyle riskin devam ettiğini belirterek vatandaşları özellikle sigara izmariti, anız yakımı ve açık ateş konusunda daha dikkatli olmaları yönünde uyardı.




