Fevzi Efe Sekitmez - 9 Eylül/ İzmirli 12 Eylül sabahına tüm kenti saran minik sineklerin istilası altında uyandı. Milyonlarca minik sinek tam bir haftadır, İzmirlinin yiyeceğinin, içeceğinin, evinin, arabasının içinde. O kadar minikler ki yolda yürürken bile ağzımıza, gözümüze girebiliyorlar. Kimileri gözlük ve maskeyle sineklerden korunmaya çalışırken, kimileri de uzun kollu kıyafetler giyerek sinek ısırıklarına maruz kalmamaya çalışıyor. 

9 EYLÜL GÜNDEME TAŞIDI

9 Eylül Gazetesi muhabiri Fevzi Efe Sekitmez yaptığı özel haberle bir hafta önce konuyu İzmir gündemine taşımıştı. İşte o haber;

Son haftalarda İzmir Körfezi'nde yaşanan kirlilik ve balık ölümleriyle birlikte ölü balık kokusuna maruz kalan İzmirliler, şimdi de dört bir yanı saran minik sineklerle boğuşuyor. Yeşil renkli minik sinekler, Karşıyaka'dan Buca'ya kadar İzmir'in her yerinde. Güne. evlerine, kapalı balkonlarına giren çıplak gözle zorlukla görülen minik sineklerle başlayan İzmirliler, arabalarının camlarını bile açamaz hale geldi. Otobüste, dolmuşta herkes bu minik sinekleri konuşuyor ama daha önce yaygın karşılaşılan bir tür olmadığı için adını bilen yok. 

İzmir'i sinekler istila etti; Çok minikler ama her yerdeler İzmir'i sinekler istila etti; Çok minikler ama her yerdeler

Yerine kayyum atanan Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül kimdir? Yerine kayyum atanan Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül kimdir?

BUNUN ADI; 'NEM SİNEĞİ'

Sahil şeridi ve yeşil alanlarda daha yoğun görülen sineğin adının "nem sineği" olduğunu söyleyen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Hakan Çakıcı, "İklim değişikliği nedeniyle mevsim normallerinden farklı türler ortaya çıkabiliyor, hala yaz mevsimini yaşıyoruz. Nem oranı da yüksek ve yağışlar var, bu yüzden sinekler hızla çoğalabiliyor. Ayrıca hamam böceği dediğimiz diğer böcekler de aktif hale gelebilir. Hem sıcaklıklar yüksek hem de hava nemli olduğundan, yeşil alanlarda üreyebilirler. Bunlara “nem sinekleri” diyoruz. Bu sinekler, İzmir'de özellikle bahar mevsiminde sıkça görülür. Ancak bu yıl, farklı bir iklim yaşadığımız için onların çoğalma zamanı yeniden geldi. Genel bir ilaçlama yapmak ise sağlıklı bir çözüm oluşturmuyor ve şu anda çok etkili bir yöntem değil. Halkın yoğun olarak kullandığı alanlarda ilaçlama yapılamıyor. Bu durum, hava koşullarıyla ilgili" dedi.

NEM SÜRERSE SİNEK DE BÖCEK DE BİTMEZ

Hava sıcak, nem yüksek olduğu sürece sadece sinek değil, hamam böceklerinin de aktif hale geleceğini dile getiren Çakıcı "Havalar serinlemeye başladığında sinek sorunu azalacaktır. Şu an sıcaklıklar 30 derecenin üzerinde seyrediyor. İklim değişikliği nedeniyle beklenmeyen mevsimlerde hastalıklar ve zararlı böcekler baskın hale gelebiliyor. Ortama daha çok uyum sağlayan türler ortaya çıkabiliyor. İklim değişikliğiyle birlikte, nemli ortamları seven canlılar çoğalmaya devam edecektir. Bu da flora (tüm bitki türleri) ve faunanın (tüm hayvan türleri) değişmesine yol açacaktır" diye konuştu.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Haberi yayınlamadan önce İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden konuyla ilgili açıkalama isteyen 9 Eylül, bu isteğine yanıt bulamıştı. Aradan bir hafta geçmişken bu kez konuyu Anadolu Ajansı gündeme taşıdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne sorunun çözümü ile ilgili ne yapılacağını bir kez daha sorduğumuzda, bültenle yazılı açıklama yapılacağı yanıtını aldık. Şimdi tüm İzmir, bu sorunun çözümü için ne yapılacağının cevabını bekliyor. 

Kaynak: Haber Merkezi