Doğruyol konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında sağlık çalışanlarına karşı uygulanan şiddette sınırların kalktığını, silahlı baskınlar, rehin alınmalar, saçından tutulup sürüklenmelere kadar ulaştığını ifade etti. Buna karşı halen gerekli tedbirlerin alınmadığını ifade eden Doğruyol, “Gördüklerimiz buz dağının görünen yüzü. Sağlıkta şiddetle ilgili her gün onlarca belki de yüzlerce sağlık çalışanımız hakarete, küfre ve fiziki şiddete maruz kalıyor. Aynı gün içerisinde, Kahramanmaraş'ta hastane pompalı tüfekle basılarak doktor ve hemşireler rehin alınıyor, Balıkesir’de ise Edremit Devlet Hastanesi'nde tedavi gören bir kişiye tabancayla ateş ediliyor. İsteyen istediği silahla hastanelere girebiliyor. Maalesef, yetkililer her geçen gün artarak devam eden şiddeti ile ilgili ‘bilmem, görmem, duymam’ diyerek üç maymunu oynuyor ve önlem için de samimi değiller” ifadesini kullandı.
Sağlık çalışanlarımızı korumak için etkili yasaların çıkartılmasını eleştiren Doğruyol, hastanelerde uygulanan kod uygulamalarının çözüm olmadığını ifade ederek gerekenleri şöyle sıraladı:
“Öncelikle sağlık çalışanlarının gasp edilen itibarını iade edeceksiniz. Sevk zincirini getireceksiniz. Ambulansları acil vakaların dışında taksi gibi kullanmayacaksınız. Aile hekimlerimizi ilaç yazma memurları gibi kullanmayacaksınız. Sağlıkta şiddeti yapan vatandaşın cezasına HGB (hükmün geri bırakılması) uygulanmayacak. Sağlıkta şiddet uygulayan vatandaşa, görevi başındaki memura mukavemetten artırımlı cezalar verilecek. Yani özetle, sağlık hizmetleri sunumunu popülist yaklaşımlardan uzak tutacaksınız. Sağlıkta şiddeti önlemek için önce samimi olacaksınız ve yaptırımı olan, caydırıcılığı olan gerekli tedbirleri alacaksınız. Kesintisiz 7/24 görev yapan Doktorundan, hemşiresine teknisyenine tüm sağlık çalışanlarımız maalesef sahipsiz kalmıştır. Göreve giderken “bu gün başıma bir şey gelir mi?” endişesiyle mesaiye giden sağlık çalışanlarımıza sahip çıkın.”
SUÇ DUYURUSU
Ahmet Doğruyol, sağlıkta şiddete yönelik bugüne dek mesafe alınmaması nedeniyle, tepkilerini artık yargı yoluyla da göstereceklerini kaydederek, “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 4. Maddesi gereği, işveren çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Biz de bu çerçevede sağlıkta şiddet ile ilgili ilk kez yargı yoluna başvuruyoruz. Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü ve Hastane Başhekimi hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.