ABD'li sağlık devi Johnson & Johnson (J&J), bebek pudrası ürünlerinin kansere neden olduğu iddiaları nedeniyle açılan on binlerce dava sonucunda üçüncü kez iflas koruması başvurusunda bulundu. Şirketin yan kuruluşu Red River Talc, karşı karşıya kaldığı büyük tazminat taleplerini karşılamak ve davaları durdurmak amacıyla iflas kozunu oynuyor.

Arnavutluk Bağımsızlık Günü, Ankara'da kutlandı Arnavutluk Bağımsızlık Günü, Ankara'da kutlandı

Bebek Pudrası Skandalı ve 10 Milyar Dolarlık Tazminat

Johnson & Johnson, bebek pudrası ve talk içeren diğer ürünlerin asbestle kirlendiği ve bu ürünlerin yumurtalık kanseri dahil birçok kansere yol açtığı iddialarıyla 62 binden fazla davayla karşı karşıya kaldı. Şirket, bu davaları sonlandırmak amacıyla yaklaşık 10 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etti. Ancak bu süreçte üçüncü kez iflas başvurusu yaptı.

İflas Manevrası Nedir?

J&J'nin başvurduğu "iki aşamalı iflas" yöntemi, şirketin yükümlülüklerini yeni oluşturulan bir yan kuruluşa devretmesini ve ardından mahkeme denetimi altında iflas koruması talep etmesini içeriyor. Bu manevra, J&J’nin kendisini doğrudan iflas etmeden, tüm davacıları tek bir uzlaşmaya zorlamak için kullanılıyor.

Avukatlar Arasında Bölünme

Önerilen anlaşma, davacı avukatları arasında bölünmelere yol açtı. Anlaşmayı destekleyenler, mağdurların en kısa sürede tazminat almasının sağlanacağını savunurken, anlaşmaya karşı çıkan avukatlar ise J&J'nin iflas sürecini manipüle ettiğini ve mağdurlara eksik ödeme yapmayı amaçladığını öne sürdü.

10 Milyar Dolarlık Ödeme Planı

J&J'nin sunduğu anlaşma, 25 yıl boyunca yaklaşık 10 milyar dolar ödeme yapılmasını öngörüyor. Ayrıca şirket, anlaşma fonuna ek 1,1 milyar dolar yatırmayı ve 650 milyon dolar avukatlık ücreti ödemeyi de kabul etti. Ancak bu büyük anlaşma bile, J&J'nin küresel bir uzlaşma sağlayıp sağlayamayacağı konusunda belirsizliği koruyor.

Kaynak: haber merkezi