İzmir Ticaret Borsası (İTB) Eğitim, Kültür ve Sosyal Entegrasyon Vakfı (BORSAV) tarafından Tarihi İzmir İktisat Kongre Merkezi’nde ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Panelleri’ gerçekleştirildi.
İTB ve BORSAV Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye’de her 10 kadından 4’ünün şiddete uğradığını hatırlatarak, kadına yönelik şiddetle etkin mücadele için eşgüdümlü ve çok boyutlu çalışmaların yapılmasının önemli olduğunu söyledi. 2024 yılının ilk 15 gününde, Türkiye’de 15 kadın cinayeti işlendiğini söyleyen Kestelli, “Sorun sadece fiziksel şiddetle de sınırlı değil. Duygusal, cinsel, ekonomik, dijital, flört şiddeti, ısrarlı takip, sosyal şiddet olarak birbirinden farklı biçimleriyle de yaygın olarak karşılaşıyoruz. Bu vahim tablo karşısında, cinsiyet eşitliğini güvence altına alan ve kadının sosyo-ekonomik statüsünü iyileştirmeyi hedefleyen yasal ve toplumsal çerçeveyi günün ihtiyaçlarına göre sürekli gözden geçirmek ve geliştirmek gerekiyor” diye konuştu.
Kestelli, kadına şiddeti reddeden, cinsiyet eşitliğini destekleyen güçlü yasalara ve bu yasaların doğru anlaşılması ve uygulanmasına ihtiyaç olduğunu söyleyerek, kadına şiddet sorunu ile mücadelenin kamu, sivil fark etmeksizin tüm aktörlerin desteği ile kurumsal hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.
‘MÜCADELE HEPİMİZİN GÖREVİ’
İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban ise toplumda yaşanan değişimlerle birlikte artık şiddet kavramının sorgulanmaya ve toplumsal cinsiyet kavramının anlaşılmaya başladığını belirtti. “Şiddet sıfırlanıncaya, ayrımcılık konusu tamamen gündemden çıkana kadar bu konuda mücadele etmek hepimizin görevi. Bu mücadeleye devam ederken mekanizmalarda hata varsa elden geçirilmesi gerekiyor” diyen Dr.Elban, toplumsal cinsiyet algısının güncel olarak yenilenmesi gerektiğini söyledi.
YASAL ÇERÇEVE ANLATILDI
BORSAV’ın ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Panelleri’nden en dikkat çekici konu, birçok kamu kurumu yetkilisini biraraya getiren Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yasal Çerçeve Paneli oldu. Kamu Denetçiliği Kurumu İnsan Hakları Büro Sorumlusu Başak Manav moderatörlüğünde yapılan panelde, İzmir Emniyet Müdürlüğü komiseri Zülfiye Aykurt, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Güliz Küli, İzmir Barosu Kadın hakları Komisyonu Üyesi Avukat Figen Özler Merder ve Dokuz Eylül Üniversitesi DEKAUM Kadın Hakları ve Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mine Akkan yer aldı. ŞÖNİM Merkezi Müdürü Güliz Kuli, merkez olarak önleyici tedbirler de dahil olmak üzere mağdurun korunmasına dair tüm kararları alabildiklerini hatırlattı.
İzmir Emniyet Müdürlüğü komiseri Zülfiye Aykurt ise tüm tedbirleri en hızlı şekilde aldıklarını dile getirirken, en etkili yöntemin ise elektronik kelepçe uygulaması olduğunu ifade etti. İçişleri Bakanlığı Kadın Destek Uygulaması (KADES) hakkında da bilgi veren Aykurt, kadınların herhangi bir şiddet, güvenlik sorununa şahit ya da mağdur olduğunda da KADES’i kullanabileceğini söyledi.
İzmir Barosu Kadın hakları Komisyonu Üyesi Avukat Figen Özler Merder ise İzmir Barosu gönüllü avukatlarının kadınlara her türlü danışmanlık hizmeti verdiğini hatırlatarak, kadınların çekinmeden bu hizmetlerden yararlanmasını istedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi DEKAUM Kadın Hakları ve Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mine Akkan ise yasaların günün koşullarına uygun olarak değişim içinde olduğunu, kurumların da bu değişimleri uygulama adaptasyonunu yapabilmesi gerektiğini söyledi.
2 gün süren BORSAV’ın Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Panelleri’nde Medyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele, Eğitim Müfredatında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele, ŞÖNİM ve Kadın Konukevlerinde Eğitim ve İstihdam İmkanlarının Geliştirilmesi konu başlıkları uzman konuklarla tartışıldı.