Ticaret Bakanlığı, kasım ayında düzenlenen büyük kampanyalarla birlikte e-ticaret platformlarında dolandırıcılık risklerine karşı güvenlik önlemlerini artırdı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, vatandaşların bu dönemde internet üzerinden yapacakları alışverişlerde güvenli bir ortam sunmak adına e-ticaret sitelerini daha yakından takip edeceklerini açıkladı.

Bolat, kasım ayının alışveriş açısından yoğun geçtiğini ve e-ticaret sitelerinde gerçekleştirilen kampanyaların vatandaşları cezbettiğini belirterek, "Kampanyaların suistimal edilmemesi için indirimleri mercek altına alacağız. Dolandırıcılık vakalarını engellemek amacıyla denetimleri sıkılaştırdık" dedi.

Vatandaşlar şikayetlerini hızlıca iletebilecek

Bakan Bolat, herhangi bir sorun yaşayan tüketicilerin hızla çözüm bulabilmesi için Bakanlığın https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi internet adresi üzerinden şikayetlerini bildirmelerinin önemine dikkat çekti. Herhangi bir şüpheli durumun vakit kaybetmeden bildirileceğini belirten Bolat, "Vatandaşlarımız şikayetlerini bize ilettiği an gereken işlem başlatılacak" dedi.

E-ticaret hacmi hızla büyüyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, son yıllarda dünyada ve Türkiye'de e-ticaret hacminin hızla büyüdüğüne dikkat çekti. Özellikle Covid-19 salgınıyla birlikte e-ticaretin rekor seviyelere ulaştığını ifade eden Bolat, geçen yıl küresel perakende e-ticaret satışlarının 5,8 trilyon dolar olduğunu belirtti. 2024'te bu rakamın 6,3 trilyon dolara çıkması beklenirken, 2027'ye kadar 8 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de de e-ticaret hacmi hızla artarken, geçtiğimiz yıl 1,85 trilyon lira olan ticaret hacminin, bu yıl 3,4 trilyon lira seviyesine ulaşması öngörülüyor.

Sahte indirimlere dikkat edin

Bolat, internet alışverişi yaparken tüketicilerin dikkatli olması gerektiğini belirterek, sahte indirimlere karşı uyarıda bulundu. "Gerçek dışı indirimlerle dolandırıcılık riski artabilir" diyen Bolat, vatandaşların alışveriş yaptıkları sitelerin güvenilir olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini söyledi. Özellikle sitelerin domain adreslerinin doğruluğuna dikkat edilmesi gerektiğini belirten Bolat, sahte sitelerden uzak durulmasını tavsiye etti.

Esnaflardan devlet borçlarına yapılandırma çağrısı! Esnaflardan devlet borçlarına yapılandırma çağrısı!

Dolandırıcılık riskine karşı alınacak önlemler

Bolat, tüketicilerin karşılaşabileceği dolandırıcılık durumlarına karşı bazı önemli uyarılarda bulundu. Bir alışveriş esnasında olumsuz bir durum yaşanması halinde, öncelikle alışveriş yapılan e-ticaret sitesiyle iletişime geçilmesi gerektiğini ifade etti. Sorun çözülemiyorsa, tüketici hakem heyetleri ya da tüketici mahkemelerine başvurulabileceğini belirtti. Ayrıca, dolandırıcılık şüphesi varsa cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulabileceğini söyledi.

Öte yandan, ödemelerin kredi kartı veya banka kartıyla yapılması durumunda, ilgili banka ile iletişime geçilerek işlem itirazı yapılabileceğini de hatırlattı. Bu şekilde dolandırıcılıkla karşılaşıldığında hızlı bir çözüm yolu bulunabileceği ifade edildi.

Bakanlık tarafından verilen cezalar artıyor

Ticaret Bakanlığı, denetim programına aldığı e-ticaret firmalarına yönelik cezalarını da artırdı. 2024 yılının ilk dokuz ayında, Bakanlık tarafından yapılan denetimlerde mesafeli satış kurallarına uymayan 54 firmaya toplamda 238 milyon 155 bin 602 lira idari para cezası uygulandığı bildirildi. Bakanlık, mevzuata aykırı hareket eden firmaların internet sitelerine erişim engeli getirilmesi talebinde de bulunabiliyor.

Kaynak: AA