HABER MERKEZİ- Dokuz Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; İzmir ve diğer büyükşehirlerde ev sahibi-kiracı arasındaki sorunlar giderek artarken, kiracıların evden çıkması için yeni yöntemlerin de başladığı ortaya çıktı. Kiracıların evi boşaltmak için ev sahiplerinden hava parası talep ettiği hatta bazı kiracıların oturduğu evin satışından komisyon istediği öğrenildi. Son dönemde söz konusu olayların sıklıkla yaşandığını vurgulayan  Gayrimenkul Danışmanı Deniz Kezer, ev sahiplerinin çoğunun evini değerinin altında satacağına kiracıya para vermeye hazır olduğunu söyledi. Konuyla alakalı olarak Dokuz Eylül Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan  İZTO 49. Emlak Komitesi Meclis Üyesi Adnan Bozbay ise kiracı varken 3.2 milyon TL'ye satılan evin, kiracı olmadığı zaman 4 milyon TL'ye satıldığı bilgisini verirken, "Kiracı da evin değerinin üstündeki satıştan elde edilen kardan yüzdelik istiyor" dedi.

'SON ALTI AYDIR YAYGINLAŞTI'

İZTO 49. Emlak Komitesi Meclis Üyesi Adnan Bozbay, evden çıkmak için kiracıların para talebinin son 6 aydır yaygınlaştığını ifade ederken, "Evden çıkmak için para isteme olayı bugünün konusu değil. Yaklaşık olarak 6 aydır bu durum yaygınlaştı. Kiracılar bu parayı istiyor. Çünkü taşınması için bir masrafı var. Geçeceği yerde de kira farkı var. O yüzden bu durumlar yaşanmaya başladı" diye konuştu.

ADNAN-BOZBAY-1

'EV SATIŞINDAN KOMİSYON İSTEYEN KİRACILAR VAR'

Oturduğu evin satışından yüzde isteyen kiracıların olduğu bilgisini veren Bozbay, "Evin değeri 3 milyon 200 bin TL diyelim. Boşalttıktan sonra o ev 4 milyona satılır ya da daha kolay satılır. Kiracı da evin değerinin üstündeki satıştan elde edilen kardan yüzdelik istiyor. Kiracı,  'karın yüzde 20'sini bana var diyor. Sen boş evi rahatça satarsın' diyor" ifadelerini kullandı.

'KİRACININ BU HESABI YAPMASI BANA TERS GELMİYOR'

Kiracıların da masraflarını karşılamak zorunda olduğuna vurgu yapan Bozbay, "Piyasalardaki dengeler bozuldu. Gayrimenkulde yüzde 150 artışlar söz konusu. Mal sahibi gayrimenkulünü satıp, faize dönmek istiyor. O hesap yapılırken, kiracının o hesabı yapması bana çok ters gelmiyor. Kiracının derdi 10 bin TL kira ödüyorsa, aynı sokakta bulunun bir daireye 20 bin TL kira ödeyecek. Genellikle bu teklifler kiracılardan gidiyor. İnsanlar 'benim masrafımı öderseniz, ben de evi boşaltırım' diyor" diye söyledi.

ÇARE KİRALIK AMAÇLI SOSYAL KONUT

"Burada kiracıyı da mal sahibini de suçlayamayız" diyerek sözlerine devam eden Bozbay. "Biri barınmak için kiralamış. Diğeri ise daha rahat yaşamak için evini kiralıyor. Aynı sokakta iki katı kiralar varken mal sahibi yarısı kadar kira alıyor. Bu nedenle de dengeler bozuluyor. Bunun çözümü belediye ve devletin kiralık amaçlı konut üretmesi lazım. Bu durum şu anda barınma krizi yaratıyor" dedi.

'İÇERİSİNDE KİRACI OLAN MÜLK YÜZDE 20 DEĞER KAYBEDİYOR'

Son dönemlerde bu talepler ile yoğun olarak karşılaştıklarını dile getiren Gayrimenkul Danışmanı Deniz Kezer ise " 5 milyon liralık bir ev eğer içerisinde kiracı mevcutsa reel değeri 4 milyon liraya düşüyor. İçerisinde kiracının olduğu mülk yüzde 20 değer kaybediyor. Bu günümüze has bir durum. Eskiden içerisinde kiracı olsun derdi vardı. Şu an ise tam tersi bir durum yaşanıyor. Çünkü ev içerisinde bulunan kiracı mülke yüzde 20 değer kaybettiriyor" diye vurguladı.

manşet kelle Deniz Kezer

'EV SAHİPLERİ BU PARALARI VERMEYE HAZIR'

Kezer, satış yaparken kiracısının evi boşaltmayacağını bilen ev sahiplerinin anlaşma yoluna gittiğini ifade ederken, "Bu yüzden satış yaparken ev sahibi kiracının çıkmayacağını biliyorsa anlaşma yoluna gidiyor. Bu anlaşmada ev sahibi; taşınma masrafları, nakliyesi, gideceği evin depozitosu ve üç kirası gibi çeşitlendirilebilecek tekliflerle kiracının kapısını çalıyor. Bu o kadar yasal olmayan bir durum ama bir o kadar da fazla kullanılan bir durum ki. Kiracıların da evden çıkmak için ilk talepleri ne alacağı yönünde oluyor. Ev sahiplerinin de çoğu bu paraları vermeye hazır. Çünkü 5 milyonluk evi değerinin altında satacağına, 150-200 bin lira çözüyorsa ondan daha iyisi yoktur diye düşünüyor" dedi. 

Kaynak: HABER MERKEZİ