Son yıllarda site aidatları, fahiş artışlarla birlikte birçok kiracı için önemli bir mali yük haline geldi. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Baki Öztürk, kiracıların yalnızca ödedikleri kira miktarı kadar aidat yükümlülüğünün bulunduğunu belirtti. Öztürk, "Örneğin, 20 bin lira kira ödeyen bir kiracıya 30 bin lira aidat çıkarılmışsa, fazla olan 10 bin lirayı ödeme yükümlülüğü yoktur" dedi.

Emekli banka promosyon kampanyası Şubat 2025: En yüksek emekli promosyonu veren bankalar hangisi ve ne kadar veriyor? Emekli banka promosyon kampanyası Şubat 2025: En yüksek emekli promosyonu veren bankalar hangisi ve ne kadar veriyor?

Site aidatları hızla artıyor

Öztürk, site yönetimlerinin belirlediği aidatların bölgeye ve sitenin sunduğu olanaklara göre değiştiğini söyledi. Bazı bölgelerde aidatların 10 bin liradan başlayarak 50 bin liraya kadar çıkabildiğini belirten Öztürk, asansör, havuz, spor salonu gibi ortak alanları kullanmayan kiracıların da bu giderlere katılmak zorunda olduğunun altını çizdi. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre bu giderlerin ortak kullanım olarak kabul edildiğini ve kiracıların ödeme zorunluluğu bulunduğunu ifade etti.

Aidat artışında sınır var mı?

Türkiye’de kira zam oranları yasal olarak TÜFE ortalamasına göre belirlenirken, site aidatlarında böyle bir sınırlama bulunmuyor. Öztürk, bu durumun en büyük hukuki boşluklardan biri olduğunu belirterek, kat malikleri genel kurul toplantılarına katılmanın önemine dikkat çekti. Aidat miktarlarının bu toplantılarda belirlendiğini, ancak katılım oranının düşük olması nedeniyle kararların az sayıda kişi tarafından alındığını ifade etti.

Yüksek aidata itiraz hakkı var

Öztürk, genel kurul toplantılarında belirlenen aidat tutarlarının hukuka aykırı olması durumunda vatandaşların itiraz hakkı bulunduğunu belirtti. Toplantıya katılanların itirazlarını tutanaklara yazdırması gerektiğini vurgulayan Öztürk, sulh hukuk mahkemesine başvurularak yüksek aidat bedellerinin iptalinin istenebileceğini dile getirdi.

Site yönetimleri şirketleşiyor

Öztürk, site yönetimlerinin giderek daha fazla şirketleştiğini ve bunun bazı bölgelerde tekelleşmelere yol açtığını ifade etti. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılacak düzenlemelerle bu durumun önüne geçilmesi gerektiğini belirten Öztürk, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bu konudaki çalışmalarının hız kazanmasının önemine dikkat çekti.

Kaynak: AA