Bilim insanları, Dünya’ya 137 ışık yılı uzaklıkta bir kırmızı cüce yıldızın etrafında dönen bir Süper Dünya ötegezegen keşfetti. Bu gezegen, yıldızına olan mesafesi sayesinde sıvı su barındırabilecek bir yaşanabilir bölgede yer alıyor. Ayrıca, bu gezegenin yanında Dünya büyüklüğünde bir başka gezegen daha olma ihtimali var.
Kırmızı cüce yıldızın gizemi
Süper Dünya ötegezegenin bağlı olduğu yıldız, “TOI-715” olarak adlandırılıyor. Bu yıldız, Güneş’ten daha küçük ve daha soğuk bir kırmızı cüce yıldız. Kırmızı cüce yıldızlar, evrendeki en yaygın yıldız türü olmasına rağmen, etraflarında gezegen bulundurma olasılıkları düşük. Bu nedenle, TOI-715 yıldızının etrafında iki gezegen olabileceği iddiası, bilim insanlarını heyecanlandırıyor.
Süper Dünya’nın özellikleri
TOI-715 yıldızının etrafında dönen Süper Dünya ötegezegeni, “TOI-715 b” olarak isimlendiriliyor. Bu gezegen, Dünya’nın 1,5 katı büyüklüğünde ve yıldızına yaklaşık 28 milyon kilometre uzaklıkta. Bu mesafe, yıldızın çevresindeki bir turunu 19 günde tamamlamasını sağlıyor. Ayrıca, bu mesafe, gezegenin yüzeyinde sıvı halde su bulunmasına imkan verecek bir yaşanabilir bölgede olmasına da olanak tanıyor.
Yaşanabilir bölgedeki en küçük gezegen
TOI-715 b gezegeninin yanında, yıldızın merkezinde olduğu sistemde bulunması muhtemel bir başka gezegen daha var. Bu gezegen, henüz tespit edilemedi ancak eğer varsa, Dünya büyüklüğünde olabileceği düşünülüyor. Bu durumda, bu gezegen, TESS tarafından keşfedilen yaşanabilir bölgedeki en küçük gezegen olacak.
Nasıl keşfedildi?
Süper Dünya ötegezegeni, Birmingham Üniversitesi’nden Dr. Georgina Dransfield liderliğindeki bir bilim ekibi tarafından keşfedildi. Ekip, Geçiş Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu (TESS) kullanarak, yıldızın parlaklığında meydana gelen değişimleri izledi. Bu değişimler, yıldızın önünden geçen bir gezegenin varlığını gösteriyor. Ekip, bulgularını doğrulamak için çeşitli teleskoplar kullandı. Araştırma, “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society” dergisinde yayımlandı.