Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, kış mevsiminde influenza, adenovirus, RSV virüslerinin hem çocukları hem erişkinleri etkilediğini söyledi. Taşova, “Domuz gribi, kuş gribi dönemlerinde çok gebe kayıplarımız olmuştu. O nedenle bu özellikli grubun aşılanması son derece önemlidir” dedi.

Covid-19 Pandemisi Düşüş Ayağına Geçti, Ama Vakalar Devam Ediyor

Covid-19 pandemisinin yaptığı pikin ardından düşüş ayağına geçtiğini belirten Taşova, X hastalığının ise Dünya Sağlık Örgütü’nün gelecekte olabilecek başka bir virüse hazırlıklı olmak için ortaya attığı bir tanımlama olduğunu kaydetti. Taşova, “Bir pandemi başladığında yükselir pik yapar ve sonra düşer. Covid-19 için de artık pandeminin düşen ayağı kısmındayız. Piki yaptık ve artık giderek düşüyor. Ama vakalar var. Özellikle bağışıklığı çeşitli hastalıklar nedeniyle baskılanan, risk grubu kişilerde virüs görülmeye devam edecek. O nedenle tedbiri elden bırakmamak gerekiyor” diye konuştu.

X Hastalığı Nedir?

X hastalığının şu anda var olmadığını, ancak gelecekte olabilecek bir pandemiye karşı hazırlık amacıyla Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımladığı bir kavram olduğunu anlatan Taşova, “X diye bir hastalık da yok. X, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu zamana kadar yaşanan pandemiler sonrasında istikbale yönelik olarak başka bir virüse hazırlıklı olmak adına ortaya attığı bir tanımlamadır. Eğer bu tanım başta yapılsaydı baktığımızda Covid-19 da bir X hastalığıydı. X, tıpkı Covid-19 gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonu olabilir ya da başka bulaş yollarıyla geçebilir. Örneğin tür değiştirir ve influenzanın büyük pandemilerini yaşayabiliriz. Ama şuan böyle bir hastalık yok, gelecekte olabilecek büyük bir pandemiye hazırlık için yaratılan bir şey bu” dedi.

Grip Aşısı Kimlere Yapılmalı?

Kış mevsiminde influenza, adenovirus, RSV virüslerinin ardı sıra görüldüğünü ve risk gruplarında ağır tablolar oluşturabileceğini belirten Taşova, grip aşısının önemine dikkat çekti. Taşova, “Kış mevsimindeyiz ve bu tür virüsler ardı sıra geliyor. Biri başlayıp biri bitiyor. Bu nedenle uzun süre devam eden hastalıklar görülebiliyor. Bu hastalıkların önlenmesi için grip aşısı yapılması gerekiyor. Grip aşısı, özellikle risk grubundaki kişiler için hayati önem taşıyor. Risk grubu dediğimiz; 65 yaş üstü, kronik hastalığı olan, bağışıklığı baskılanmış, gebeler, sağlık çalışanları, çocuklar gibi kişilerdir. Domuz gribi, kuş gribi dönemlerinde çok gebe kayıplarımız olmuştu. O nedenle bu özellikli grubun aşılanması son derece önemlidir” diye konuştu.

Taşova, grip aşısına talebin istenilen seviyede olmadığını da sözlerine ekledi. Taşova, “Grip aşısı, her yıl güncellenen bir aşıdır. Bu yılki aşı, geçen yılın aşısıyla aynı değildir. Bu nedenle her yıl grip aşısı olmak gerekir. Ancak maalesef ülkemizde grip aşısına talep çok düşüktür. Grip aşısı, ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarında yapılıyor. Ama insanlarımız, grip aşısının faydasına inanmıyor veya yan etkilerinden korkuyor. Bu yanlış bir algıdır. Grip aşısı, grip hastalığını önlemek veya hafifletmek için en etkili yöntemdir. Grip aşısının yan etkileri de çok nadirdir ve ciddi değildir. Bu nedenle, risk grubundaki kişilerin mutlaka grip aşısı olması gerekiyor” dedi.

Kaynak: DHA