İzmir İktisat Kongresi binasında "İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı Toplantısı"na katılan Bakan Varank, körfezde yaşanan toplu balık ölümleri ve çevresel kirliliğin önlenmesi için 5 Eylül'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un başkanlığında ilk toplantının yapıldığını hatırlattı.

Varank, bu toplantıda alt çalışma gruplarının oluşturularak bir ay içerisinde acil eylemlerin, Kasım ayı sonuna kadar da uzun vadeli eylemlerin belirlenmesi kararı alındığını dile getirdi.

İzmir Körfezi'ne yönelik çalışmalardan elde edilen verilerin ayrıntılı olarak değerlendirileceğini ifade eden Varank, şunları kaydetti:

"İzmir Körfezi'ni kaderine terk etmemek, bölgede yaşanılan çevresel olumsuzluklara sebep olan etmenleri ortadan kaldırmak önceliğiyle acil eylem planı hazırlandı. Bilim Kurulumuzca yapılan tespitlerde, başta atık su altyapısının iyileştirilmesi, arıtma tesislerinin çevre mevzuatına uygun olarak işletilmesi, Körfeze ulaşan derelerde rüsubat kontrolü ve temizlik çalışmalarının yapılması, kaçak deşarjların önlenmesi, ilgili mevzuatlarda revizyon yapılması, İzmir Körfezinde izleme ağının geliştirilmesi hususları öncelikli olarak belirlenmiştir. İzmir Körfezinin ekosisteminin daha iyi anlaşılması, dip yapısında tarama faaliyetlerinin değerlendirilmesi ve ayrıntılı araştırma yapılması hususları da belirtildi. Planın uygulanması noktasında Bakanlığımız koordinesinde, Büyükşehir Belediyemiz ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız belirlenen görevler kapsamında çalışmalar yürütecek. Kaydedilen ilerlemeler, düzenli denetimlerle ve yapılacak toplantılarla Bakanlığımızca izlenecektir."

İzmir Körfezi'nin yaşadığı sorunlara karşı kalıcı ve uzun vadeli çözümlerin neler olması gerektiği konusunda çalışmalara devam edeceklerini aktaran Varank, orta ve uzun vadeli planları kamuoyuyla paylaşılacaklarını ifade etti.

Varank, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin talep etmesi halinde acil eylem planı kapsamındaki çalışmalar için İller Bankasının kredi desteği sağlayacağına işaret etti.

Toplantıya; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç ile 35 akademisyenden oluşan İzmir Körfezi Bilim Kurulu üyeleri katıldı.

Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel’den tarihi çağrı: Herkesi Meryem Ana Evi’ndeki nöbetimize bekliyoruz! Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel’den tarihi çağrı: Herkesi Meryem Ana Evi’ndeki nöbetimize bekliyoruz!

Bilim Kurulu tarafından hazırlanan Acil Eylem Planı şöyle:

Acil Eylemler

  • Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin mevzuata ve tekniğe uygun şekilde işletilmesi, SAIS sisteminin devreye alınması, By-Pass hattının kapatılması ve taşkın savağının teşkil edilmesi.
  • Taşkın savağı çıkışının online izlenmesi ve tesisin 4. fazının devreye alınması.
  • İç Körfez'e ulaşan derelerde ivedi temizlik çalışmalarının başlatılması.
  • İzmir Körfezi'nde tüm atıksu hatları ve yağmur suyu kanallarına yapılan bağlantıların kontrol altına alınması.
  • Alıcı ortama yapılan deşarjların kontrol altına alınması amacıyla izleme ve denetim çalışmalarının sıklaştırılması.
  • Ana kuşaklama kanalı ve kollektör hatları başta olmak üzere tüm atıksu hatlarında ve terfilerde sorunların tespiti, temizlik, bakım ve onarım işlemlerinin yapılması.
  • İZSU Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği'nin azot, fosfor ve karbon parametrelerini içerecek şekilde revize edilmesi.
  • "Bulut Temelli Bilgi Paylaşım Sistemi"nin oluşturulması.
  • Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Programı kapsamında İzmir Körfezi izleme ağının genişletilmesi.

Kısa Vadeli Eylemler

  • Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin deşarj yerinin İç Körfeze en az etki edecek şekilde yeniden değerlendirilmesi.
  • İç Körfez'e ulaşan derelerde rüsubat kontrolünün sağlanması, rüsubat kaynaklı kirliliğin azaltılması amacıyla seki, eşik, tersip bendi gibi sistemlerin hayata geçirilmesi.
  • Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Programı kapsamında erken uyarı sistemlerinin kullanılabilirliğinin araştırılması.
  • Körfez su kalitesinin etkisinin belirlenmesi, dip tarama yapılan alanların tespiti ve dip tarama sonucu çıkacak malzemenin çevresel yönetim alternatiflerinin değerlendirilmesi.
  • İzmir Körfezi'nde deniz suyunu filtre ederek beslenen su ürünlerine yönelik düzenlemeler yapılması.
  • İzmir Körfezi ekosisteminin daha iyi anlaşılmasına yönelik ayrıntılı araştırmalar ve izleme çalışmalarının başlatılması.
  • Kirlilikle biyolojik mücadele ve denizin oksijenlendirilmesine yönelik dünyada ispatlanmış uygulamaların İzmir Körfezi'nde uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi.
  • İzmir Körfezi'nin korunması, su verimliliği, deniz çöpleri gibi konularda halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacıyla sürekli eğitim programlarının yürütülmesi.
Kaynak: AA-DHA