Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’, Meclis Genel Kurulu’nda 5 Aralık’ta kabul edilmişti. Resmi Gazete‘de yayınlanan yeni düzenlemeye göre köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde çeşitli nedenlerle bina yapmayanlara ya da taksitlerini ödemeyen hak sahiplerine 31 Aralık 2028’e kadar ek süre tanınıyor.

Yeni düzenlemeler

Kanun’daki diğer önemli düzenlemeler şöyle:

  • Belediye sınırları içinde veya dışında, hazineye, belediyelere, özel idarelere ve özel bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda yapılacak daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idarelerince yıkılabilecek.

  • Bir ilde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşu sayısı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenecek.

  • Yapı denetim kuruluşu hakkında verilecek idari para cezası 50 bin liradan az olmayacak. Yapı denetim hizmet sözleşmesi bedelinin yüzde 50’sinin 50 bin liradan fazla olduğu hallerdeyse sözleşmenin en fazla yüzde 50’si kadar idari para cezası uygulanacak.

    Büyükşehir öncüsü oldu, diyabet sensörü SGK listesine girdi Büyükşehir öncüsü oldu, diyabet sensörü SGK listesine girdi

Coğrafi verilerin kullanımı

Gerçek kişilerin ve özel hukuk tüzel kişilerinin Türkiye’ye ait Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi kapsamındaki coğrafi verileri toplaması, üretmesi, paylaşması veya satması; fikri, sınai ve ticari haklara ilişkin mevzuat hükümleri ile Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve özel kanunlardaki hükümler saklı kalmak kaydıyla ve ticari faaliyetleri gerçekleştirmek için gerekli belgelere sahip olması şartıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın iznine tabi olacak.

İzin belgesinin geçerlilik süresi bir yıldan az, beş yıldan fazla olmayacak şekilde talep edenin isteği üzerine yıl bazında bakanlığın onayıyla belirlenecek. İznin başlangıç tarihi, başvurunun bakanlıkça onaylandığı tarih olarak kabul edilecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ