Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, mayıs ayında kredi kartı ile yapılan harcamalar %103 artarak 1,3 trilyon TL’ye yükseldi. Bu artış, kredi kartı kullanımındaki hızlı yükselişi gözler önüne seriyor.
Kredi Kartı Kullanımı Hızla Artıyor
Dünya gazetesinden Birol Bozkurt'un haberine göre, Türkiye’de kredi kartı kullanımı hızla artıyor. BKM verilerine göre kartlı ödemeler son bir yılda iki kattan fazla artarken, toplam kart adedi de 410 milyona yaklaştı.
Enflasyon ve Kredi Kartı Kullanımı
Uzmanlar, mayıs ayında %75’i geçen enflasyonun kredi kartı harcamalarındaki artışın temel sebebi olduğunu belirtiyor. Yıllık %80’e yaklaşan ihtiyaç kredi faizlerinin, kredi kartı faizlerine oranla çok yüksek olmasından dolayı kredi kartı kullanımının arttığı ifade ediliyor.
Merkez Bankası'nın Düzenlemeleri
Merkez Bankası, mart ayında yaptığı düzenlemelerle kredi kartı kullanımını kısıtlamak ve parasal sıkılaştırmayı artırmak amacıyla kredi kartı nakit avans çekimlerinde faiz oranını %4,42’den %5’e yükseltti. Kredili mevduat hesabı faizi de %5’e çıkarıldı. Ancak bu artışın, kredi kartı kullanımını azaltmadığı gözlemlendi.
Kart Limitlerine Sınırlama Geliyor
Önümüzdeki günlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), kredi kartı limitlerine yönelik bir düzenleme yapacağı konuşuluyor. Kredi kartını kısa süredir kullananlar için maksimum limit, aylık gelirin 4 katı olarak belirlenirken, uzun süredir kart sahibi olan ve düzenli ödeme yapan müşterilere ise maaşları ve yan gelirleri toplamının 8 katı oranında limit tahsis edilmesi planlanıyor. Ayrıca, yüksek taksitli harcamaların azaltılmasına yönelik taksit sayısının düşürüleceği de gündemde.
Kredi kartı kullanımındaki bu artış ve yeni düzenlemeler, tüketicilerin finansal davranışlarını nasıl etkileyecek? Bu sorunun yanıtı, önümüzdeki dönemde alınacak yeni ekonomik tedbirlerle daha da netleşecek.