LGS nakil başvurusu yapmak isteyen öğrenciler, bu süreci nasıl gerçekleştireceklerini ve işlemleri nereden yapacaklarını araştırıyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı, Liselere Geçiş Sistemi kapsamında yapılan yerleştirme sonuçlarını duyurdu. Öğrenciler tercih sonuçlarını MEB'in internet sitesi üzerinden öğrenebilecekler. Toplam 1 milyon 14 bin 675 öğrencinin sınavla öğrenci alan okullar ve yerel yerleştirme için yaptığı tercihlerin yüzde 95'lik kısmı tercih ettikleri okullara yerleşmiştir. Öğrencilerin nakil başvuruları için E-devlet üzerinden başvuru ekranına ulaşmaları gerektiği de araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, LGS nakil başvurusu nasıl yapılır? 2023 LGS nakil işlemleri nereden, nasıl yapılır? E - devlet nakil başvuru ekranı!
LGS NAKİL BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan tercih işlemleri, öğrenci ve veliler tarafından "https://e-okul.meb.gov.tr" internet adresi üzerinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüğünden gerçekleştirilecek. Öğrenciler ve veliler, tercihlerini bu platformlar aracılığıyla yapabilecekler. Seçilen tercihler daha sonra ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacak.
NAKİL TERCİH TARİHLERİ
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan tercihlerle ilgili verilere göre, sınavla öğrenci alan okullar ve yerel yerleştirme için tercih yapan 1 milyon 14 bin 675 öğrencinin %95'i tercih ettikleri okullara yerleşti. Sınavla öğrenci alan okullar için açılan 204 bin 812 kontenjanın 200 bin 310'u öğrenciler tarafından tercih edildi ve yerleştirme oranı %97,80 olarak kaydedildi.
Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından boş kontenjanların da ilan edilmesi bekleniyor. 24-28 Temmuz tarihleri arasında, yerleştirmeye esas 1. nakil tercih dönemi olarak belirlendi. Yerleştirmeye esas 1. nakil sonuçları ise 31 Temmuz'da duyurulacak. Yerleştirmeye esas 2. nakil tercih başvuruları 31 Temmuz-4 Ağustos tarihleri arasında yapılacak ve sonuçları 7 Ağustos'ta açıklanacak.
KAÇ KONTENJAN AYRILMIŞTI?
Bu yıl Türkiye genelinde 2 bin 492 lise, merkezi sınav puanına göre öğrenci alacak. Sınavla öğrenci alan okullar aracılığıyla toplamda 206 bin 414 öğrenci yerleştirilecek. Bu yerleştirmeler kapsamında Anadolu liselerine 71 bin 22 öğrenci, fen liselerine 40 bin 470 öğrenci, sosyal bilimler liselerine 10 bin 740 öğrenci, Anadolu imam hatip liselerine 42 bin 356 öğrenci ve mesleki ve teknik Anadolu liselerine 41 bin 826 öğrenci kontenjanı ayrıldı.
YERLEŞTİRME DETAYLARI
Tercih dönemlerinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara başvurmuş ancak herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler, bulundukları il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullarda kontenjan durumuna bakılmaksızın okul ve şube dengesi gözetilerek yerleştirme işlemleri tamamlanacak.
Merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapmış öğrenciler için ise her 30 kontenjana 2 ek kontenjan verilecek. Ek kontenjanlara yerleştirme işlemleri, merkezi yerleştirme esasları çerçevesinde puan üstünlüğü ve tercih önceliğine göre gerçekleştirilecek.