Ankara’nın Haymana ilçesinde tarım ve mera alanı olarak kullanılan 32,71 hektarlık (yaklaşık 46 futbol sahası büyüklüğünde) bir alan, Limak Holding’e kil ocağı işletmesi için tahsis edildi. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında projeye "ÇED olumlu" kararı verilmesiyle, şirket, kuru tarım arazileri ve meralarda kil çıkarma faaliyetlerine başlayacak.

TARIM ARAZİSİNDE KİL OCAĞI: ÇEVREYE ETKİLERİ TARTIŞMA YARATTI

Proje, kuru tarım yapılan araziler ve hayvancılık için kullanılan mera alanlarını kapsıyor. Tarım ve hayvancılık geçimiyle uğraşan yöre halkı, maden faaliyetlerinin arazilerinde geri dönüşü olmayan çevresel etkiler yaratacağından endişeli. Bölgedeki meraların tahrip olması, hayvancılık yapan köylüler için büyük bir sorun teşkil ediyor. ÇED raporunda bölgenin kuru tarım ve hayvancılık alanı olarak kullanıldığı belirtilirken, projenin ekosistem üzerindeki etkileri konusunda ise belirsizlik sürüyor.

AKBELEN’DEN HAYMANA’YA: LİMAK’IN ÇEVRESEL ETKİLERİ ÜZERİNDEKİ ENDİŞELER ARTIYOR

Akbelen Ormanı’nda yapılan madencilik faaliyetleriyle tepki toplayan Limak Holding’in bu kez Haymana’daki tarım arazilerine yönelik izni, çevre örgütleri ve yöre halkının tepkisini çekmiş durumda. Bölge halkı, hayvan otlatma alanlarının ve tarım alanlarının tahrip olmasının ekonomik olarak büyük bir darbe vuracağını savunuyor.

Bornova'da korkunç kaza: Motosiklet minibüse arkadan çarptı Bornova'da korkunç kaza: Motosiklet minibüse arkadan çarptı

Limak Holding'in projesine yönelik tepkiler artarken, çevreye ve yerel ekonomiye olası zararların önlenmesi için projeye ilişkin yeniden değerlendirme talepleri gündemde.

Kaynak: HABER MERKEZİ