122'ye karşı 195 oyla onaylanan tasarı, ilgili parlamento komisyonuna gönderilecek. Tasarı, 2023 yılından itibaren emeklilik yaşının kademeli olarak yılda 3 ay yükseltilmesini öngörüyor ve 2030 yılına kadar tamamlanması planlanıyor.

Başbakan Elisabeth Borne, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Yüzlerce saat süren tartışmaların ardından senato emeklilik reform planını kabul etti. Bu, emeklilik sistemimizin geleceğini garanti altına alacak reformun gerçekleştirilmesi için önemli bir adım" dedi.

Ancak tasarı, sosyalistler tarafından eleştirildi. Senatör Monique Lubin, Çalışma Bakanı Olivier Dussopt'a hitaben, "Adınız sonsuza kadar, zamanı neredeyse 40 yıl geriye götürecek bir reformla anılacak" şeklinde konuştu.

HAYATI DURDURUN

Fransa'da emeklilik reformuna karşı yapılan gösteriler büyüyor. Dün ülkenin çeşitli kentlerinde yaklaşık on binlerce kişi yasa tasarısını protesto etmek üzere gösteri düzenledi. 7 Mart'ta gerçekleştirilen 3.5 milyon kişilik grev ve eylem günü ile 8 Mart'taki kadın grevleri, hükümeti daha fazla baskı altına aldı. Ancak, hükümetin neoliberal politikalarını sürdürmekte kararlı olduğu biliniyor.

Elektrik kesintileri, çöp toplama hizmetlerinin durması, fabrikalarda ve ulaşımda çalışmaların durması gibi birçok sektörde hayat durma noktasına geldi. Ancak, tüm bu olumsuzluklara rağmen hükümet geri adım atmamaya kararlı.

Bu durum, ülkede tam bir genel grev ilan edilmesi tartışmalarını beraberinde getirdi. Fransa'da emeklilik reformuna karşı yapılan bu protestoların boyutu her geçen gün artıyor.

Editör: Utku Çelik