Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2019 yılında market poşetlerini ücretli hale getirerek plastik atık kirliliğine karşı önemli bir adım attı. Poşetler, 5 yıldır sabit bir fiyatla, 25 kuruştan tüketicilere sunuluyor. Bu düzenleme sayesinde kişi başına aylık poşet kullanımı 35’ten 10’a kadar düştü.

2019'dan bu yana uygulamada, yaklaşık 1,5 milyon ton plastik atığın oluşması engellendi. Plastik üretimi için gereken ham madde ithalatı azaltılarak 10,6 milyar lira tasarruf sağlandı. Ayrıca bu dönemde 64 bin 105 ton sera gazı salımı da önlenmiş oldu.

Poşet kullanımı yeniden artışa geçti

Ancak son dönemde poşet fiyatının düşük kalması, tüketimi artırdı. Ayrıca bazı marketlerin barkodsuz poşet basarak müşterilere ücretsiz dağıttığı iddiaları da gündeme geldi. Bu durum, çevresel kazanımların zayıflamasına yol açarken, yeni fiyat düzenlemesi yapılması gerektiği tartışmalarını başlattı.

2025’te fiyat artışı gündemde

Marketlerin yaptığı açıklamalara göre, bir plastik poşetin maliyeti şu an 1,19 TL seviyelerinde. Bu nedenle, mevcut 25 kuruşluk fiyatın güncellenmesi gerektiği ifade ediliyor. Bakanlık, 2025 yılı itibarıyla fiyatların 1,5 TL civarına çıkarılabileceğini belirtiyor.

Murat Kurum’un geçmiş açıklamaları

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçmiş yıllarda poşet fiyatlarına zam yapılacağına dair iddiaları yalanlamış ve “Vatandaşlarımız için plastik poşet yine 25 kuruş. Ne dediysek o!” ifadelerini kullanmıştı.

Prof. Dr. Hakan Kara: Enflasyon neden hala yüksek? Prof. Dr. Hakan Kara: Enflasyon neden hala yüksek?

Ancak sektör temsilcileri, artan üretim maliyetlerini gerekçe göstererek yeni bir fiyat düzenlemesinin zorunlu hale geldiğini savunuyor. Bakanlığın ise 2025 yılı için hazırlık yaptığı belirtiliyor.

Market poşetlerine yönelik bu düzenlemenin, çevresel faydalarla ekonomik gerçeklik arasında bir denge kurması bekleniyor. Tüketicilerin ve sektörün nasıl bir fiyatla karşılaşacağı ise önümüzdeki aylarda netleşecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ