Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" yeni müfredat taslağını "https://gorusoneri.meb.gov.tr" adresinden kamuoyunun erişimine açtı.

Bir Hafta Süreyle Görüş Bildirilebilecek

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, yeni müfredat taslağı için internet sitesi üzerinden bir hafta süreyle görüş bildirilebilecek. Görüş ve öneriler, 3 Mayıs 2024 tarihine kadar ilgili web sitesi üzerinden elektronik ortamda veya posta yoluyla iletilebilecek.

Taslak, Görüşler Doğrultusunda Revize Edilecek

Bir haftalık askı sürecinin ardından “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca son eleştiri, görüş, öneri ve paylaşımlar doğrultusunda revize edilecek ve son şekline ulaşacak.

Yeni Müfredat Kademeli Olarak Uygulanacak

Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak.

Bakan Tekin: Müfredatta Seyreltme Yapıldı

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, dün (25 Nisan) AA’ya verdiği röportajda, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adını taşıyan yeni müfredatla ilgili “Müfredatta yüzde 35'lik bir seyreltme içerisine girdik” dedi.

Müfredat Neden Seyreltildi?

Tekin, ülke bazlı karşılaştırma yaptıklarını ve Türkiye’deki müfredatın muadillerinden iki kat daha ağır olduğunu söyledi ve ekledi: “En son toplantımızda baktığımızda, Japonya ve İngiltere ile de kıyasladık ve bizdeki öğrenme çıktıklarının yüzde 50 fazla olduğunu tespit ettik. Bu, bizi çocuklarımıza edindirmek istediğimiz kazanımları sağlıklı edinememeleri sonucuna eriştiriyor."

Yeni Müfredatın Hedefleri

Tekin yeni müfredatla ilgili şöyle dedi:

"Birinci felsefemiz, eğitim sistemimizin felsefesini bilgiye erişmekten ziyade, beceri kazandırarak eriştikleri bilgiyi analiz edebilecek ve bu hayallerinin gelişmesine katkıda bulunacak hale getirmek. Dolayısıyla müfredat çalışmalarının ana ekseni bu. Yani özüne, değerlerine bağlı ama dünyadaki örnekleriyle rekabet edebilen çocuklarımızın kendi hayallerini geliştirebileceklerini istiyoruz. Önümüzdeki yüzyılı, 'Türkiye Yüzyılı' haline dönüştürmek için çocuklardan hayal kurabilmelerini arzu ediyoruz. Evrensel, uluslararası modellerden yararlanarak kendi değerlerimizi de sistemin içerisine yerleştirerek özgün bir model üretmeye çaba sarf ettik.”

Editör: Utku Çelik