Özge UYANIK- Menemen Belediyesi, taşınmaz satışlarıyla gündemden düşmüyor. AKP’li Belediye Başkanı Aydın Pehlivan döneminde yaklaşık 2,5 milyon metrekare taşınmazın satışı gerçekleştirildi. 2025 yılı başında satılan alanlar arasında mezarlık arazisi dahi bulunuyor. Son olarak Seyrek Mahallesi’nde, tamamı 1. ve 2. derece doğal sit alanında kalan 44 arsa satış listesine alındı. Kapalı teklif usulüyle gerçekleştirilecek ihaleler 26, 27 ve 28 Şubat’ta yapılacak.
Taşınmaz satışında rekora koşan Menemen Belediyesi’nin vitrine çıkardığı son arazileri Dokuzeylül.com’a değerlendiren Menemen CHP’li Belediye Meclis Üyesi Şenol Öğütlü Seyrek’teki arazilerin bölgenin en değerli tarım alanları olduğunu belirtti.
“Seyrek bölgesinde satışa çıkarılan 44 arsa, bölgenin en değerli tarım arazileri. Burada şöyle bir plan var; büyük ihtimalle imara açacaklar. Gelecekte sanayi ve depo alanlarına dönüştürüleceği tahmin ediyoruz. Özellikle Günerli Mahallesi'ne yakın bölgelerde villalar yapıyorlar. Buraya yakın çok değerli bir tarla var. Burasını da kısa sürede imara açabilirler. Sadece tarım arazisi olarak kalsa bile çok değerli bu araziler. Büyük bir talan içine girdiler. Tarım deposu adı altında bütün tarım arazileri doldurularak, içerisi depo alanları yapılmaya başlandı. Bölgenin en büyük lojistik depo alanı olmaya başladı. Buna göz yumuluyor, lojistik depolar inşa edilerek bölgeye yeni bir rant alanı oluşturuluyor.
Geçmiş dönemde 49 taşınmazı satışa çıkarmışlardı. Ancak bunların çoğuna talip çıkmadı. Şu an ise bu arsalar tekrar satışa çıkarıldı ve fiyatlar düşürüldü. Ancak ne kadar düşürüldüğü konusunu bizden de gizliyorlar. Büyük ihtimalle bu satışlarda anlaşılacak çünkü belediyenin müteahhitlere borcu var.”
Adrese teslim ihalelerle borçlar kapatılıyor
Öğütlü, belediyenin satış stratejisini şu sözlerle anlattı:
“Buradaki taktik genellikle şu şekilde işliyor: İlk aşamada, taşınmazlar yüksek fiyatlardan satışa çıkarılıyor ve dışarıdan alıcı çekilmiyor. Daha sonra fiyatlar düşürülüyor ve belediyeye iş yapan müteahhitlerle anlaşılarak borçlarına karşılık devrediliyor. Burada çok ucuza, çok değerli arsaları alan müteahhitler memnun. Kime satabileceklerini dair önceden bularak adrese teslim ihaleler yapılıyor.
Belediye borçlarını büyük ölçüde bu yolla kapatmaya çalışıyor. 2024 ve 2025 yıllarında satılan arsalarla 1,5 ila 2 milyar TL civarında borcun ödendiğini tahmin ediyoruz. Ancak toplam borcun 5 milyar TL civarında olduğunu düşünüyorum. SGK borcu zaten 650-800 milyon TL arasındaydı ve bunun bir kısmı kiliseler, camiler ve hazineden belediyeye tahsis edilen alanlar karşılığında SGK'ya devredilerek kapatıldı.
Ancak diğer borçların ödenmesi için yeni arsa satışları yapılmaya devam ediliyor. “Menemen artık ayaklarının üzerinde duran, güçlü bir belediye. Masaya yumruğunu vuran bir belediye” denildi ya; yapmış olduğu alt geçidin parasını bile ödemedi. Halkın dedelerinden kalan topraklar bu borçları kapatmak için kullanılıyor. Ne hikmetse daha da borç bitmedi. Herhalde bu son satıştan bir tarla daha verilecek müteahhitlere.”
Mezarlık alanını sattılar
Menemen’de yalnızca tarım alanları değil, mezarlık arazileri de satılıyor. Türkelli Mahallesi'nde mezarlık alanı olarak ayrılan bir arazinin satışı mahalle sakinlerinin tepkisini çekti. Öğütlü son durumu anlattı:
“Türkelli Mahallesi'nde mezarlık alanı olarak ayrılan bir arsa da satıldı. Bu duruma mahalle muhtarı ve vatandaşlar itiraz etti, ancak herhangi bir sonuç alınamadı. Mezarlık olarak tahsis edilen bu alan, uzun süre fide yetiştiricisi bir firmaya kiralandı. Vatandaşlar buranın mezarlık olarak kullanılmasını istiyordu, ancak belediye bu alanın satışına karar verdi. Bu mezarlık alanının satacak kadar vicdansız olduklarını biz de tahmin edemedik. Türkelli mezarlığı tamamen doldu. Buranın halkı da, kendi ölülerinin başka yere gömülmesini istemiyordu. Bugün hala içine gidin, bir köşesinde palmiye yetiştirilip satılıyor.”
“Dedelerimizin vasiyeti çiğnendi”
Türkelli Fatih Mahallesi Muhtarı Cihan Yandı mezarlık satışıyla ilgili itiraz ettiklerini belirterek imza kampanyası başlatacağını duyurdu. Yandı, ücretin yatırıldığını, alanın verildiğini de anlatarak şöyle konuştu:
“İtiraz etmemize rağmen mezarlık alanının satışı yapıldı. Bize gelen son bilgide, ücretin yatırıldığını ve alanın tahsis edildiğini öğrendik. Biz zaten gerekli itirazı Aydın Başkan’a da sunmuştuk ama bir gelişme sağlanmadı, kararlarından dönülmeyecek gibi görünüyor.
Artık biz de durumu daha üst makamlara bildirme yoluna gideceğiz. Benim şahsi fikrim, Cumhurbaşkanlığı’na bir mektup yazmak. Mahalleliden imza da toplamaya başlayacağım. Çünkü halk da istemiyor. Burası vasiyet edilmiş bir arazi. Dedelerimiz, atalarımız burayı bize vasiyet etmiş.
Vasiyet ne demektir? Vasiyet namustur, vasiyet şereftir. Dedelerimiz, “Çocukların, torunların, neslin burayı kullansın” diye bağışlamış. Ama biz bunu toplantılarda dile getirmemize rağmen dikkate alınmadı. Aydın Başkan’a da söyledim “Bizim bilgimiz yoktu” diye karşılık verdi. “Buradan not alalım, gerekirse bu satıştan vazgeçelim” denildi ama yine de satış gerçekleşti.
Mezarlığı vinç şirketine sattılar
Bana gelen bilgiye göre, alan Sarılar Vinç Şirketi’ne satılmış. Burası çok değerli bir arazi. 46 milyon 200 bin lira muhammen bedelle satışa çıkarılmıştı. Daha önce 20 ya da 30 yıl süreyle kiralanmış. Kiralanan kişi, burayı palmiye dikim alanı olarak kullanıyor. Bir kısmında da buğday var. Burası 22 dönümlük bir arazi. Bunun %50’sinde buğday ekili, diğer yarısında ise palmiye fidanları var. Şu an yaklaşık 1,5-2 metre boylarında palmiyeler yetiştiriliyor. Şimdi ne olarak kullanılacağını ise bilmiyoruz.
İleride mezarlık alanı ihtiyacı doğacağı için burası mezarlık olarak bağışlanmış. Yoksa vatandaşlar burayı kendi arazileri gibi kullanır, ekip biçerdi. Çok verimli bir toprak. Su var, elektrik var. Hatta Yeni Şebeke’nin su hattı bile buradan geçiyor. Merkezi bir konumda. Atalarımız, bu mezarlık yeri dolacak diye burayı mezarlık alanı olarak bağışladı. Bizim bu işe karşı çıkmamızın en büyük sebebi de bu. Bu konu hassas bir konu. Çok hassas. O yüzden biz de bu satışa karşı duruyoruz.”
“Yakında Menemen Ovası diye bir yer kalmayacak”
Menemen’de satış sürecine karşı hukuki mücadele veren Avukat Deniz Karakurt, daha önce açtıkları davalarda Bakanlığın, bölgede mezar alanları tescili yaptığını ancak yargının bu delilleri göz ardı ettiğini söyledi:
“Daha önce satışlarda itiraz ettiğimiz davalarda, arkeolojik sit alanı olduğu bilgisi bize ulaşmıştı. Açtığımız ilk davalar reddedildi, ancak daha sonra Bakanlık burada mezar alanlarının bulunduğuna dair tescil kararı verdi.
Hocalarla döneminde yaptığımız görüşmelerde, kazı başkanı kesinlikle bu bölgenin altında bir şehir olduğunu, mezar buluntularının o döneme ait bir şehirden uzak bir yerde bulunamayacağını ifade etti. Bu bölgenin altında bir şehir alanı olduğu söylendi. Biz de davalarımızı buna dayandırarak açtık. Daha önce verilmiş durdurma kararlarına dayanarak bu süreci yürüttük. Ancak yargı bu delilleri göz ardı ederek davaları reddetti. Biz bu kararları istinafa gönderdik ve dosyalar hâlâ kesinleşmiş değil.
Mezar yeri olarak ayrılan alanların da satıldığını biliyoruz. Ayrıca tarım arazileri de satılıyor. Menemen Ovası'nın tarımsal sit alanı statüsü bulunuyor, ancak bu alanlar satılıyor ve depo alanlarına dönüştürülüyor. Tarım özelliğini kaybedecek olan. Yakında Menemen Ovası diye bir yer kalmayacak. Menemen her türlü tehdit altında. Ayrıca bu satışlar değerinin çok altında yapılıyor. Belediyenin kasasına bir kuruş para girmiyor. Hiçbir yapılan imalatın bedeli ödenmemiş. Bu arsaları müteahhitler alacaklarına karşılık alıyor.“