Muammer Aksoy, 1917 yılında Antalya'nın İbradı ilçesinde doğdu. Hacı Musazade Numan Aksoy ve Hattatzade Mustafa Hulusi'nin oğlu olan Aksoy, ailesinin köklü eğitim geçmişinden beslenerek büyüdü. Kardeşleri arasında tanınmış akademisyenler ve isimler bulunmaktadır: Prof. Dr. Muzaffer Aksoy, Nilüfer Pehlivanlı, Dr. Fikret Aksoy ve Sevim Batukan.

Eğitim hayatında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni birincilikle tamamlayan Aksoy, sonrasında Zürih Üniversitesi'nde doktora yaparak kendini akademik anlamda da geliştirdi. Türkiye'ye dönüşünde ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde asistanlık yaparak akademik kariyerine adım attı. Daha sonra Ankara Üniversitesi'nde öğretim üyeliği görevine de devam etti.

Ancak, 1957 yılında üniversitelerdeki özerklik sorunlarını gerekçe göstererek üniversiteden ayrıldı ve Cumhuriyet Halk Partisi'ne katıldı. 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından yeniden akademik hayata dönen Aksoy, Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde profesörlük yaparak uzun yıllar eğitim vermeye devam etti. Ayrıca, 1961 Anayasası'nın hazırlanmasında komisyon sözcüsü olarak önemli bir görev üstlendi.

Kütahya'da kestiği ağacın altında kalan işçi öldü Kütahya'da kestiği ağacın altında kalan işçi öldü

CHP Parti Meclisi üyeliği de yapan Muammer Aksoy, 12 Mart 1971 Muhtırası sonrası tutuklanmış fakat aklanarak tekrar siyasetteki yerini almıştır. 1977 yılında ise İstanbul milletvekili olarak TBMM'ye girmiştir. Avrupa Konseyi Türkiye temsilciliği ve Türk Hukuk Kurumu başkanlığı gibi önemli görevler de üstlenen Aksoy, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Ankara Barosu başkanlığı yaparak hukuk alanındaki mücadelesini sürdürmüştür.

1989 yılında Atatürkçü Düşünce Derneği'ni kurarak Atatürkçü düşüncenin savunuculuğunu yapmaya devam etmiş ve kurucu başkanlık görevini üstlenmiştir.

Muammer Aksoy’un Ölümü ve Katledilmesi

Muammer Aksoy, 31 Ocak 1990 tarihinde Ankara'daki evinin önünde karanlık bir saldırıya uğrayarak hayatını kaybetmiştir. Bu saldırı hala çözülememiş ve cinayetle ilgili soruşturmada herhangi bir ilerleme kaydedilememiştir. Ancak, 17 Ocak 2000'te Beykoz'da yapılan bir Hizbullah hücre evine baskın sonucunda, Aksoy'un öldürülmesinin de aralarında olduğu birçok cinayetle ilgili yeni deliller elde edilmiştir. Bu gelişme, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok ve Uğur Mumcu cinayetlerinin aydınlatılmasına yönelik umut yaratmıştır.

Muammer Aksoy’un Ailesi ve Eserleri

Muammer Aksoy, Ülke Aksoy ile evli olup, iki oğul babasıdır: Işık ve Arın. Ayrıca Aslı, Muammer Can Aksoy ve İlke Aksoy adlarında üç toruna sahiptir.

Aksoy’un kitapları ise düşünsel mirasını yansıtmaktadır. İşte bazı eserleri:

  • Devrimci Öğretmenin Kıyımı ve Mücadalesi
  • Laikliğe Çağrı
  • Sosyalist Enternasyonal ve CHP
  • Devlet Hukukla Yaşar
  • Atatürk ve Tam Bağımsızlık
  • Atatürk ve Sosyal Demokrasi
  • Rejim Bunalımına ve Kötü Sonuçlarına Doğru Pupa Yelken Gidiş

Bu eserler, Muammer Aksoy'un Atatürkçü düşünceyi savunma ve toplumsal sorunlara karşı duruşunu anlamamıza olanak tanır. Özellikle laiklik ve sosyal demokrasi gibi kavramlar üzerine yaptığı derinlemesine çalışmalar, Türk düşün hayatına katkı sağlamıştır.

Kaynak: haber merkezi