Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlerin hak ve sorumlulukları yeniden düzenleniyor, kariyer basamakları kolaylaşıyor ve eğitim çalışanlarına yönelik şiddete karşı caydırıcı cezalar getiriliyor.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Nedir?

Öğretmenlik Meslek Kanunu, 39 maddeden oluşan ve 2023 yılında kabul edilen bir yasadır. Bu yasa ile öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atamaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri yeniden düzenlenmiştir.

Uzmanlardan okula uyum süreci tavsiyeleri Uzmanlardan okula uyum süreci tavsiyeleri

Kanunun temel amacı, öğretmenliği kariyer meslek olarak tanımlamak, mesleki gelişimi teşvik etmek, kariyer basamağı sunmak ve özlük haklarını iyileştirmektir.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Maddeleri Nelerdir?

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun öne çıkan maddeleri şunlardır:

  • Kariyer Basamakları: Uzman öğretmenlik için en az 10, başöğretmenlik için ise uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmetin bulunması, kademe ilerleme cezasının bulunmaması ve akademi tarafından verilen eğitim programlarının tamamlanması yeterli kabul ediliyor.
  • Milli Eğitim Akademisi: Öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, göreve yeni atanan öğretmenlerin mesleğe uyumu, öğretmen, yönetici ve diğer personelin mesleki gelişimi, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve görevde yükselmeleri için eğitim programları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla Milli Eğitim Akademisi kuruluyor.
  • Eğitimde Şiddete Karşı Caydırıcı Cezalar: Kanun ile birlikte eğitim çalışanlarına yönelik şiddet cezaları arttırılıyor. Cezaların yarı oranında artırılması, hapis cezasının ertelenmesi hükümlerinin uygulanmaması, görevleri sebebiyle öğretmenlere karşı işlenen kasten yaralama suçunun tutuklama sebebi haline getirilmesi gibi düzenlemeler yer alıyor.
  • Öğretmen Adaylarına Destek: Öğretmen adaylarına eğitim süreleri boyunca her ay 18 bin 650 ek gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeme yapılacak.
  • Yönetici Yetiştirme Programı: Eğitim kurumu müdürü veya müdür yardımcısı olarak ilk defa görevlendirilecek adaylar, Milli Eğitim Akademisi tarafından düzenlenen yönetici yetiştirme programına alınacak.

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun Faydaları

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun eğitim sistemine ve öğretmenlere birçok faydası olması bekleniyor. Bu faydalardan bazıları şunlardır:

  • Daha Kaliteli Eğitim: Öğretmenlerin mesleki gelişiminin teşvik edilmesi ve kariyer basamaklarının kolaylaşması, daha motive ve donanımlı öğretmen kadroları oluşmasına ve eğitim kalitesinin artmasına katkıda bulunacaktır.
  • Öğretmenlere Motivasyon: Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi, öğretmenlere motivasyon sağlayacak ve meslekte kalma oranlarını artıracaktır.
  • Eğitimde Şiddetin Önlenmesi: Eğitim çalışanlarına yönelik şiddete karşı caydırıcı cezaların getirilmesi, eğitim camiasında daha güvenli bir ortam oluşmasına ve şiddet olaylarının önlenmesine katkı sağlayacaktır.
Editör: Utku Çelik