OpenAI tarafından yapılan açıklamada şirketin yönetim kurulunun yapay zekanın tüm insanlığa fayda sağlama misyonunu en iyi şekilde desteklemek için kurumsal yapısını gözden geçirdiği belirtildi. Açıklamada 2015 yılında kar amacı gütmeyen bir araştırma laboratuvarı olarak işe başlayan OpenAI’nin zamanla artan bilgi işlem ve fonlama ihtiyaçlarıyla birlikte kar amacı güden bir modele geçiş yapma gerekliliğinin ortaya çıktığı ifade edildi.
Hibrit Modelin Geçişi
OpenAI’ın 2019-2024 yılları arasında milyarlarca dolarlık sermaye toplayarak ve dönüştürücü ürünler piyasaya sürerek hibrit bir kar amacı gütmeyen-kar amacı güden modele dönüştüğü vurgulandı. Şirketin daha fazla sermaye ve esneklik gereksinimini karşılamak için bu adımı attığı belirtildi.
Kamu Yararına Şirket ve Kar Amaçlı Yapı
OpenAI’ın 2025 yılında kamu yararına bir şirket haline gelmeyi planladığı açıklandı. Kamu yararına çalışan kuruluşun OpenAI’ın operasyonlarını yöneteceği ve kar amacı güden kuruluşun ise daha iyi finanse edilerek hayırsever girişimler ve çeşitli toplumsal fayda sağlayan projelere öncülük edeceği ifade edildi.
Dava Gelişmeleri
Elon Musk’ın OpenAI’a yönelik kar amacı gütmeyen kuruluş misyonunu terk ettiği iddiasıyla açtığı dava konusuna da değinilen açıklamada Musk’ın 2017 yılında şirketin kar amacı gütmeyen bir yapıda olmasını desteklediği gösterilen e-posta ve mesajlar yayımlandı. Musk’ın OpenAI’nin ilerlemesi için kar amacı güden bir şirket modelinin gerekliliği üzerinde hemfikir olduğu aktarıldı.
Kamu Yararına Şirketlerin Rolü
Kamu yararına çalışan şirketler; toplum, çevre veya belirli bir kamu yararını destekleyen faaliyetlerden sorumlu şirketler olarak tanımlanıyor ve bu şirketler, sosyal ve çevresel etkileri olumlu yönde geliştirme sorumluluğunu taşıyorlar.