Çanakkale'de 2023 yılında kentte yaşanan orman yangınları sonrası yangından etkilenen köylere gerçekleştirilen ziyaretlerde yapılan değerlendirmelerde bölgede büyük bir katma değere sahip olan bal üretiminin sağlandığı meraların ve kovanların zarar gördüğü tespit edildi.

Öncelikle orman yangınlarından zarar gören arıcılar başta olmak üzere tüm bölge arıcılarına destek olma amacı ile Çanakkale'de belediye tarafından 'Temel Petek Desteği Projesi' hazırlandı. Proje kapsamında Arıcılar Birliği'nden 700 kilogram petek alımı yapıldı. Projede 81 başvuru kabul edildi. Proje çerçevesinde Tohum Sandığı'nda düzenlenen programa Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Çanakkale İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, Çanakkale Belediyesi Park Bahçeler Müdürü Mustafa Ömür İstek, köy muhtarları, Yerel Kalkınma Birimi personeli ve arı yetiştiricileri katıldı.

'ÇANAKKALE, ARI YETİŞTİRİCİLERİ İÇİN MUAZZAM BİR MERA'

Törende konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da tarımın çok önemli olduğunu vurgulayıp, "Tarım olmazsa hayat olmaz. Topraktan elde edilen ürünler, canlı yaşamının sürdürülebilirliğini sağlamaktadır. Bu doğrultuda arıcılığın önemi daha üst düzeydedir. Arı yoksa üretim de yoktur. Arının ürettiği bal, insan sağlığı için de muazzam bir kaynaktır. Çanakkale, bu anlamda arı üreticileri için muazzam bir mera" dedi.

Arı Yetiştiricileri Birliği'nin de çok önemli çalışmalar ortaya koyduğunu belirten Başkan Gökhan, geçtiğimiz yaz yaşanan orman yangınlarında özellikle köylerde büyük kayıplar yaşandığını hatırlatıp köylülerin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Yem, saman yardımları gibi dayanışma ile pek çok desteğin verildiğini belirten Başkan Gökhan, son olarak Temel Petek Desteği projesinin hazırlandığını kaydetti.

'KOVANLARIMIZ YANDI VE CİDDİ BİR ZARARLA KARŞI KARŞIYA KALDIK'

Kentin tarımsal ve üretim alanındaki faaliyetlerine destek verilmesi amacıyla kurulan Çanakkale Belediyesi Yerel Kalkınma Birimi'nin görevlerinin üç ana başlık altında toplandığını söyleyen Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, "Bu görevlerden ilki üretim. Çanakkale Belediyesi, büyükşehir olmamasına rağmen kent içinde tarıma elverişli arazileri vardı. Bu arazileri değerlendirmeye başladık. 2017 yılından itibaren Tohum Sandığı kurulmuştu. Atalık tohumlarımızı korumak, yaygınlaştırmak ve Türkiye'nin her tarafına bu tohumları ileterek genetik mirasa sahip çıkmak istiyorduk. Bu çalışmalarımızı oldukça geliştirdik.

İyi tarım sertifikalı üretimler yaptık. Çitçimize ücretsiz toprak analizi, zeytinyağı analizi gibi önemli destekler sunduk. Projeler hazırladık. 'Üretimi Uçuruyoruz' ve 'Dijital Yüz' projelerini hazırladık. Hem turizm hem tarım olarak kentin vizyonuna uygun projelerle Çanakkale kentine de kırsalına da temas edecek işler yapmaya başladık.

İkinci ana başlığımız; üretimin, üreticinin ve kooperatiflerin, üretici birliklerinin desteklenmesi, üçüncü başlığımız da coğrafi işaret, markalaşma ve pazarlamaya yönelik çalışmalar yapmaktı. Çok acı olaylar yaşandı geçtiğimiz yaz, 14 köy bundan olumsuz olarak etkilendi. Sadece ormanlar yanmadı. Tarımsal üretimimiz etkilendi, hayvan işletmelerimiz yandı, kovanlarımız yandı ve ciddi bir zararla karşı karşıya kaldık" dedi.

Konuşmaların ardından temel petekler arı yetiştiricilerine takdim edildi ve ardından davetliler, son olarak Tohum Sandığı'nı gezerek faaliyetlere ilişkin bilgi aldı.

Kaynak: DHA