Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ikinci el araç satışlarına getirilen "6 ay-6 bin kilometre" ve ilan kısıtlaması uygulamalarında yeni bir gelişme yaşandı. Her iki düzenlemenin de 1 Ocak 2025'e kadar uzatılmasına karar verildi. Bakanlık, 27 Haziran itibariyle, bu düzenlemelere aykırı hareket eden otomobil yetkili bayisi ve oto galerilere yaklaşık 52 milyon TL, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlere ise yaklaşık 90 milyon TL idari para cezası uygulandığını duyurdu.
6 AY 6 BİN KİLOMETRE UYGULAMASI UZATILDI
Bir takvim yılı içinde yetki belgesi olmadan üç ve üzerinde ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek veya tüzel kişilerin, 6 ay-6 bin kilometre düzenlemesine aykırı satışlarının noterlikler tarafından engellenmesine devam edilecek.
Ticaret Bakanlığı, otomotiv piyasasında geçtiğimiz yıl yaşanan spekülatif fiyat oluşumları ve stokçuluk faaliyetlerini engellemek amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden yetkili satıcılar ve bireyler tarafından motosiklet, otomobil ve arazi taşıtlarının ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe pazarlanması veya satışı yapılamayacak. Aynı şekilde, güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla ikinci el satışta pazarlanması da 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yasaklanmıştı.
İLAN KISITLAMASINA DEVAM
Ticaret Bakanlığı, bugüne kadar 6 ay-6 bin kilometre düzenlemesi kapsamında, otomobil yetkili bayisi ve oto galerilere yaklaşık 52 milyon TL, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlere ise yaklaşık 90 milyon TL idari para cezası uyguladığını açıkladı. Bu düzenlemeler ve denetimler sonucunda sıfır taşıtların ikinci el olarak satışa sunulması yoluyla haksız kazanç sağlanmasının önüne geçilmiş ve sıfır taşıt arzının artmasına katkı sağlanmıştır. Böylece gerçek ihtiyaç sahiplerinin taşıta ulaşmaları kolaylaştırılmış ve otomotiv sektöründeki spekülatif fiyat artışları engellenmiştir.
İLAVE TEDBİRLER ALINABİLİR
Bakanlık, motorlu kara taşıtı ticaretinde hayata geçirilen bu düzenlemelerle hem tüketiciler lehine fiyat istikrarını sağlamak hem de sektör yetkilileri için adil ve dengeli bir piyasa yapısını tesis etmek amacıyla çalışmaların titizlikle sürdürüleceğini belirtti. Gerek görülmesi halinde ilave tedbirlerin de alınacağı vurgulandı.