Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin geçen yıl "yabancı etkinin şeffaflığı" konulu yasa tasarısını yeniden sunması, parlamentoda gerginliğe neden oldu. Muhalefet partilerinin milletvekilleri, komite oturumunda yasa tasarısı karşıtı sloganlar attı ve yasanın onaylanmaması gerektiğini savundu.

Yasa tasarısının, ülkenin Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyonuna "tehdit" oluşturduğunu savunan muhalefet milletvekilleri, yasanın sivil toplum kuruluşlarının ve medyanın üzerinde baskı oluşturacağını ileri sürdü.

Yumruk Atınca Kavga Çıktı

Gürcü Hayali Partisi'nin parlamento çoğunluğu lideri Mamuka Mdinaradze, komite oturumunda yasa tasarısını tanıttı. Muhalefetteki "Vatandaşlar" partisinin milletvekilli ve yasa tasarısına tepki gösteren Aleko Elisaşvili, konuşma yapan Mdinaradze'ye yumruk attı. Kavga nedeniyle ara verilen oturum birkaç dakika sonra devam etti.

Yasa Tasarısına Tepkiler Büyüyor

Yasa tasarısının hükümet tarafından tekrar parlamentoya sunulması başkent Tiflis'teki Parlamento binasının giriş kapısının önünde protesto ediliyor. Göstericiler, "Avrupa'ya Evet, Rus Yasasına Hayır" sloganları atarak yasa tasarısına karşı tepkilerini dile getirdi.

Yasa tasarısının, sivil toplum kuruluşlarının ve medyanın finansmanlarını kontrol altına alarak onları susturmayı amaçladığını savunan sivil toplum kuruluşları da yasa tasarısına karşı çıktı.

Yasa Tasarısı Geçtiğimiz Yıl da Tartışma Konusu Olmuştu

Gürcü Hayali Partisi, "yabancı etkinin şeffaflığı" yasa tasarısını ilk olarak Mart 2023'te parlamentoya sunmuştu. Tasarı, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcü kuruluşların "yabancı ajan" olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyordu.

Muhalifler ve Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, yasa tasarısının Rusya'nın talimatıyla hazırlandığını ileri sürerek, iptal edilmesini istemişti.

Muhalifler, tasarının iptal edilmesi için gösteriler başlatırken, parlamentoda milletvekilleri arasında kavgalar çıkmış, Tiflis sokaklarında protestolar düzenlenmişti. Protesto gösterilerinin büyümesi üzerine Gürcü Hayali Partisi, parlamentoda ön onay alan yasa tasarısını geri çekmişti.

Yasa Tasarısının Geleceği Belirsiz

Yasa tasarısının bu kez ne şekilde sonuçlanacağı ise belirsizliğini koruyor. Muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarının yasa tasarısına karşı tepkileri devam ederken, Gürcü Hayali Partisi yasa tasarısında bazı değişiklikler yaparak yeniden sunmayı planlıyor.

Editör: Kazim Bozkurt