Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından 81 ülkede 15 yaşındaki öğrencilere uygulanan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) testinin sonuçları açıklandı. Test, Covid-19 salgını döneminde, dünya genelinde matematik ve okuma alanlarında önemli bir gerileme yaşandığını gösterdi.
Matematikte 25, okumada 10 puanlık kayıp
OECD’nin yayımladığı rapora göre, 2018 yılında yapılan testle karşılaştırıldığında, Almanya, Hollanda ve İzlanda gibi ülkelerde matematik alanında yaklaşık 25 puanlık bir kayıp yaşandı. Dünya genelinde ise matematikte ortalama 15 puanlık bir düşüş görüldü. Matematikte en çok gerileyen ülke ise 69 puanla Arnavutluk oldu. Arnavutluk’u 39 puanla Ürdün izledi.
Okuma alanında ise dünya genelinde ortalama 10 puanlık bir kayıp tespit edildi. Okumada en çok gerileyen ülke ise 32 puanla Makedonya oldu. Makedonya’yı 29 puanla Arnavutluk ve 28 puanla Ürdün takip etti.
Türkiye 42 ülkeyi geride bıraktı
Türkiye’nin 2003 yılından beri katıldığı PISA testinde, 2022 yılında matematik alanında ortalama 453 puan aldığı görüldü. Bu puanla Türkiye, 81 ülke arasında 47’nci, 37 OECD ülkesi arasında ise 32’nci sırada yer aldı. Türkiye, Yunanistan, Şili, Meksika, Kosta Rika ve Kolombiya gibi beş OECD ülkesinin de aralarında bulunduğu toplam 42 ülkeyi geride bıraktı.
Fen alanında Türkiye’nin ortalama puanı 463 olarak ölçüldü. Bu puanla Türkiye, 81 ülke arasında 34’üncü, OECD ülkeleri arasında ise 29’uncu sırada yer aldı. Türkiye, fen alanında da 47 ülkeyi geride bıraktı.
Okuma becerileri alanında Türkiye’nin ortalama puanı 458 olarak ölçüldü. Bu puanla Türkiye, 81 ülke arasında 36’ncı, OECD ülkeleri arasında ise 30’uncu sırada yer aldı. Türkiye, okuma becerileri alanında da 45 ülkeyi geride bıraktı.
Türkiye’de öğrencilerin yüzde 70’i asgari performans düzeyine ulaştı
PISA testinin sonuçlarına göre Türkiye’de matematik alanında öğrencilerin yüzde 61,3’ü, fen alanında yüzde 75,3’ü ve okuma becerileri alanında yüzde 70,7’si asgari performans düzeyine ulaştı. Bu oranlar, OECD ortalamalarının altında kaldı.
Öte yandan, Türkiye’de üst performans düzeyindeki öğrenci oranları ise matematik alanında yüzde 5,4, fen alanında yüzde 4, okuma becerileri alanında yüzde 1,9 olarak ölçüldü. Bu oranlar da OECD ortalamalarının oldukça altında kaldı.
Türkiye’de öğrencilerin yüzde 30’u okulda kendini dışlanmış hissediyor
PISA testi kapsamında öğrencilere yöneltilen sorular, Türkiye’de öğrencilerin okul ortamında kendilerini nasıl hissettiklerine dair de ipuçları verdi. Buna göre, Türkiye’de yaklaşık her on öğrenciden üçü okulda kendini yalnız, dışlanmış gibi ve okula ait değilmiş gibi hissettiğini bildirdi.
Her on öğrenciden yedisi ise kendini okula ait hissettiğini, diğer öğrenciler tarafından sevildiğini ve diğer öğrencilerle kolaylıkla arkadaşlık kurduğunu bildirdi.
PISA testi, genellikle her 3 yılda bir 15 yaşındaki öğrencilerin matematik, okuma ve fen alanlarındaki becerilerini ölçmek için OECD tarafından 2000 yılından bu yana uygulanıyor. Ancak Covid-19 salgını nedeniyle test, 2022 yılında gecikmeli olarak yapıldı.