Ağabeyini yakarak öldürmüştü... Kendisi de hayatını kaybetti! Ağabeyini yakarak öldürmüştü... Kendisi de hayatını kaybetti!

Reuters Enstitüsü tarafından hazırlanan Dijital Haber Raporu'na göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2023'teki başkanlık seçimlerinde kıl payı bir zafer kazanarak yeni dönemine başlarken, medyadaki sıkı denetim politikasını da güçlendirdi. Ancak rapor, 2024 yılı Mart ayında yapılan yerel seçimlerde, iktidar partisinin 2002'den bu yana aldığı en büyük yenilgiyi yaşadığını ortaya koyuyor.

Reuters’ın raporuna göre, 2023 genel seçimleri, Şubat ayında yaşanan yıkıcı deprem felaketi sonrası, ülke genelinde artan bir üzüntü ve öfke ortamında gerçekleşti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gözlemcileri tarafından “rekabetçi, ancak sınırlı” olarak tanımlanan bu seçim sürecinde, ana akım medyada hükümete daha fazla yer ayrıldığı raporda belirtiliyor. CNN Türk, A Haber gibi medya kuruluşlarının yanı sıra kamu yayıncısı TRT'nin tarafsızlık ilkesine rağmen iktidara ağırlık vermesi dikkat çekici bir unsur olarak öne çıkıyor.

RTÜK'ün medyaya müdahalesi ele alındı

Reuters raporunda, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)’ün seçim sürecinde eleştirel kanallara yönelik ağır cezalar verdiği ifade ediliyor. Özellikle NOW TV (eski FOX TV) ve HalkTV gibi kanalların, seçim sonuçları ve demokrasinin işleyişi üzerine yaptıkları yorumlar nedeniyle yüksek oranlarda cezalandırıldığına raporda dikkat çekiliyor.

Reuters Enstitüsü'nün Dijital Haber Raporu’na göre, Mart 2024 yerel seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidar partisi için 2002’den bu yana yaşanan en büyük yenilgi kaydedildi. Rapor, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'nin İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerin yanı sıra bazı kırsal bölgelerde de kazanç sağladığını ve bunun halkın ekonomik sıkıntılar nedeniyle duyduğu memnuniyetsizliği yansıttığını belirtiyor.

Cumhuriyet'in 100. Yılı'nda Disney krizi

Reuters raporunda, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı etkinliklerinin yanı sıra, Disney Plus (Disney+) platformunun Mustafa Kemal Atatürk üzerine hazırladığı diziyi yayından kaldırmasının halkta büyük tepkiye yol açtığı ifade ediliyor. Ermeni diasporasının lobicilik faaliyetleri nedeniyle iptal edildiği öne sürülen dizinin ardından RTÜK'ün platforma karşı inceleme başlattığı belirtiliyor.

Sosyal Medya kısıtlamaları

Reuters Dijital Haber Raporu, Türkiye’de sosyal medya üzerindeki kısıtlamaların arttığını ve Dezenformasyon Yasası gibi yeni yasal düzenlemelerin gazetecilere ve sosyal medya kullanıcılarına daha büyük risk oluşturduğunu vurguluyor. Türkiye’de halkın %44’ünün çevrimiçi haber paylaştığı, ancak çoğunluğunun siyasi tartışmalar konusunda temkinli davrandığı belirtiliyor.

İlan Düzenlemesi

Raporda, devlet destekli Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından çevrimiçi haber sitelerinin resmi ilan alabileceği yeni düzenlemelerden söz ediliyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin, engellenen sitelerin ilan haklarının kaldırılmasının basın özgürlüğüne tehdit oluşturabileceği yönündeki kaygıları da raporda yer alıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ