Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesine ilişkin görüşmeler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda başladı. Bakan Fatih Kacır, komisyona yaptığı sunumda ileri teknoloji yatırımlarına odaklandıklarını ve 2030 yılına kadar bu alanda 30 milyar dolarlık yatırım potansiyeli bulunduğunu belirtti. Kacır, Türkiye’nin bu hedef doğrultusunda global bir teknoloji üssü haline geleceğini vurguladı.

"Yatırımlara nitelikli destekler sağlıyoruz"

Bakan Kacır, yarı iletkenler, mobilite, yeşil enerji, ileri imalat, sağlıklı yaşam, dijital teknolojiler, haberleşme ve uzay gibi alanlarda büyük yatırımlara destek verdiklerini belirtti. Bu alanlarda sağlanan teşviklerin Türkiye’yi küresel çapta rekabet edebilir bir teknoloji merkezi haline getirmeyi amaçladığını ifade eden Kacır, 2028'e kadar yüksek ve orta-yüksek teknoloji ihracatını 97 milyar dolardan 176 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Ethereum yeşil ışığı yaktı! Ethereum yeşil ışığı yaktı!

Türkiye'yi ileri teknoloji üssü yapacak teşvik programı: HIT-30

Kacır, Türkiye'nin "ileri teknoloji üretim üssü" olma yolundaki en büyük teşvik adımlarından biri olan HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı'nı tanıttıklarını belirtti. Bu teşvik programının, Türkiye’nin yüksek teknoloji alanında küresel bir oyuncu olmasını sağlamak için geliştirildiğini aktaran Kacır, HIT-30 ile tarihinin en büyük ölçekli teşvik programını devreye aldıklarını açıkladı.

Otomotivde elektrikli araç yatırımları hız kazanıyor

Türkiye’yi elektrikli araç ve batarya üretimi alanında dünyanın önde gelen merkezlerinden biri yapmayı amaçladıklarını belirten Kacır, bu hedef doğrultusunda otomotiv markalarıyla görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticilerinden BYD’nin, yıllık 150 bin araç kapasiteli bir tesis ve Ar-Ge merkezini Manisa’da kuracağını duyurdu. Bu yatırımla Türkiye'nin elektrikli araç sektöründe bölgesel bir güç olması hedefleniyor.

Stratejik yatırımlara 300 milyar liralık kaynak

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’nin dış ticaret açığının %85’ini oluşturan yüksek teknoloji ürünleri için özel bir yatırım programı oluşturdu. Merkez Bankası tarafından bu yatırımlara ayrılan 300 milyar liralık kaynak, ülkenin stratejik öneme sahip projelerine yönlendirilecek. Kacır, “Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı” ile 226 milyar liralık stratejik yatırımın önünü açtıklarını belirtti.

Cari açığın kapanmasına 7,2 milyar dolarlık katkı

Bakan Kacır, teknoloji odaklı sanayi hamlesi programının da devam ettiğini ve bu kapsamda desteklenen projelerin tamamlanmasıyla yılda 7,2 milyar dolarlık cari açığın kapanmasına katkı sağlanacağını ifade etti. Bu hedef doğrultusunda hayata geçirilen projelerin Türkiye ekonomisi için önemli bir kazanım olduğunu belirten Kacır, bakanlığın teşvik sistemini sadeleştirerek yatırımların daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanıyacaklarını söyledi.

2025 bütçesi 194,5 milyar TL olarak öngörülüyor

2025 yılı bütçesi için yapılan kanun teklifine göre Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar için 194,5 milyar TL ödenek ayrılması öngörülüyor. Bu bütçeyle birlikte Türkiye, ileri teknoloji alanındaki yatırımlarını daha da hızlandırarak küresel arenada güçlü bir konum elde etmeyi hedefliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ