9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Süt üreticileri, son dönemde yaşanan ekonomik durgunluk ve maliyet artışlarıyla karşı karşıya kalırken, 2025 yılına dair karamsar bir tablo ortaya çıktı. Turizm beklentilerinin düşmesi ve genel ekonomik belirsizlikler, üreticilerin satışlarını olumsuz etkilerken, maliyetlerin artmasıyla birlikte sektörde ciddi zorluklar yaşanmaya başladı. Konu hakkında 9 Eylül’e konuşan İTB Meclis üyesi ve Süt Ürünleri Toptan Ticareti Meslek Komitesi üyesi Ali Koyuncuoğlu, satışlarında yüzde 20-25 oranında bir düşüş yaşandığını tahmin ettiğini ve 2025 yılının üretici için daha ağır geçebileceğini dile getirdi.
‘SÜT FİYATLARINDA DÜŞME YOK’
Çiğ süt fiyatlarında halihazırda bir düşüşün olmadığını söyleyen İTB Meclis üyesi ve Süt Ürünleri Toptan Ticareti Meslek Komitesi üyesi Ali Koyuncuoğlu, “Süt fiyatlarının geriye gelmesini konuşmamızın bir sebebi piyasanın durgunluğu. Bir de geçen senenin bu zamanlarına göre yüzde 10 süt fazlalığı var. Hem süt üretiminin fazlalığı hem de durgunluk üst üste gelince üreticinin elinde mal şişmeye başladı. Fiyat geri çekilme talebi oldu ama şu anda böyle bir durum yok” ifadelerini kullandı.
FİRMALARIN ÖDEME VADESİ UZADI
Süt fiyatlarında düşüş olmamasına rağmen firmaların üreticiye ödeme vadesinin uzadığını ve bu durumun üreticiyi zor duruma düşürdüğünü ifade eden Koyuncuoğlu, “Süt fiyatı düşmedi ama ödeme vadelerinde uzama var. Eskiden bırakın aldığı süte, alacağı süte bile para veriliyordu. Ama şimdi haftalık veyahut 15 günlük ödemelerin vadelerinde uzamalar yaşandı. Bu da üreticinin zor duruma düşmesinin nedenlerinden biri oldu” diye konuştu.
SÜT FİYATI DÜŞERSE HAYVANLAR KESİME GİDEBİLİR
Süt üreticisinin hayvanlarını kesime göndermesi ihtimalini de değerlendiren Koyuncuoğlı, “Biz üç beş seneden bir bu kısır döngüyle karşı karşıya geliyoruz. Eğer ileriki günlerde önlem alınmaz ve süt fiyatlarında düşüşler yaşanırsa bir sene önce yaşadıklarımızı tekrar yaşarız. Üretici hayvanını keser, süt talebi olduğunda ise fiyatlar çok daha yukarıda olur” diye vurguladı.
‘ÜRETİCİ DURGUNLUKTAN ÇOK ETKİLENDİ’
Piyasadaki durgunluktan süt üreticisinin olumsuz etkilendiğini dile getiren Ali Koyuncuoğlu,, “Üretici durgunluktan çok etkilendi. Kimse stoğa mal atmak istemiyor çünkü onun da bir maliyeti var. Bugün yap ve sat mantığıyla işi çevirmek istiyor. Mevcut elindeki sütü korumak adına, işletme maliyetlerini kurtarma düşüncesiyle piyasa devam ediyor. Bu durumdan üretici de süt ve süt ürünleri yapan da alıp satan da durumdan memnun değil. Okulların açılması ile birlikte hareketlenme olması bizim olumlu bakmamıza neden olur diye düşünüyorum” diye söyledi.
‘2025 YILI AĞIR GEÇECECEK’
Ali Koyuncuoğlu, “2025 yılı biraz daha ağır geçecek diye düşünüyorum. Bunun nedeni ise bugünden gelen sorunlar olacaktır. Üreticinin maliyetleri artıyor. Maliyetler artıyor ama satışlarda gerileme var. Buradaki ters orantıdan kaynaklı çoğu firma zorluklar yaşayacaktır. İşlerimizin ne kadar düştüğüne dair net bir rakam veremiyorum ama tahmini olarak yüzde 20-25 oranında bir düşüş yaşandığını söyleyebilirim. Ege Bölgesi yazın çok hızlı bir bölge olmasına rağmen geçen seneki satışlarımızı yapamıyoruz” dedi.
ÜRETİCİ İNEKLERİNİ KESİME GÖNDERMEK ZORUNDA KALABİLİR
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk de sektördeki bu olumsuz gelişmelere dikkat çekmek adına yazılı bir açıklama yaptı. Çiğ süt fiyatlarında 0,60 TL’lik bir düşüş yaşandığını söyleyen Öztürk, üreticinin bu nedenden kaynaklı zarar ettiğini söyledi. Öztürk, ödeme vadelerinin uzamasının da üreticiyi zor durumda bırakan bir diğer sebep olduğunu sözlerine ekledi. Öztürk, sanayicilerin yem alımını şart koşmasının da üreticiler üzerinde baskı oluşturduğunu da belirtirken, "Yem alımı yapmayan veya az alan üreticilerin süt alımlarını durduran firmalar, üreticileri zora sokuyor ve sektördeki dengeleri bozuyor. Üreticiler, ineklerini kesime göndermek zorunda kalabilir," şeklinde uyardı.