Gayrimenkulde vergi kayıplarının önüne geçmek amacıyla yeni bir uygulamaya geçileceği konuşuluyor. 2026 yılında devreye girecek bu uygulama ile gayrimenkul alım satımındaki vergilendirmeler artık rayiç bedel üzerinden değil, gerçek değer üzerinden hesaplanacak.

Kamu gelirleri artacak

İlgili bakanlıklar, kamu gelirlerinin artırılması ve gayrimenkul sektöründe vergi adaletinin sağlanması için bir süredir çalışmalar yürütüyor. Ayrıca gayrimenkullerin vergilendirilmesine yönelik dünyadaki örnekler de inceleniyor. Cumhurbaşkanlığının yıllık programında da nesnel ölçütlere dayalı bir gayrimenkul değerleme sistemine ihtiyaç olduğu vurgulanmıştı.

Doların yükselişi sürüyor! Güncel döviz fiyatları 25 Kasım 2024 Doların yükselişi sürüyor! Güncel döviz fiyatları 25 Kasım 2024

Teknik altyapı geliştirilecek

Bu doğrultuda, gayrimenkul değer değişimlerinin takip edilmesi ve taşınmaz değer haritalarının oluşturulabilmesi için teknik altyapı geliştirilecek. Taşınmazların değerlerine yönelik veriler ile mülkiyet bilgilerinin tutulacağı bu sistem, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne entegre edilecek. Teknik çalışmalar tamamlandıktan sonra, gayrimenkullerin alım satımında gerçek değeri üzerinden vergilendirilmesi için kanun değişikliği yapılacak.

Mevcut uygulama

Mevcut uygulamada gayrimenkul alım satım işlemlerinde alıcı ve satıcı, ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcı ödemekle yükümlü. Alıcı ve satıcı, gayrimenkulün emlak vergisi değerinin altında olmamak üzere gerçek alım satım bedelini beyan etmek zorunda. Tapuda yapılan alım veya satım işleminden sonra, beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, eksik alınan harç taraflardan cezalı olarak isteniyor. Ayrıca, Gelir Vergisi Kanunu’na göre gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren beş sene içinde satılması halinde elde edilen gelir, değer artışı kazancı olarak vergiye tabi tutuluyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ