9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre: Türkiye’de tekstil ve hazır giyim sektöründeki kriz derinleşiyor. Ticaret fazlası veren ender sektörlerden biri olan tekstil ve hazır giyim sektörü, istihdamın en yüksek olduğu sektörlerin arasında yer alıyor. Son dönemde giderleri artan sektör rekabetçiliği kaybederken, firmalar kapanmaya veyahut küçülmeye devam ediyor. Türkiye genelinde sektörün ihracatında yüzde 10’un üstünde düşüşler yaşanıyor. Toplam üretimi 30 milyar doları bulan sektörün rekabet gücünü kaybetmesi halinde cari açığın da olumsuz etkileneceği ifade ediliyor.  Konu hakkında konuşan sektör temsilcileri Ege Bölgesi’nde kapanmalar yaşanmasa da firmaların en az yüzde 20 oranında küçüldüğünü söylerken, sektörün acil olarak desteklenmesi gerektiğini vurguluyor.

‘DURUM GİDEREK ZORLAŞIYOR’

Tekstil ve hazır giyimcinin durumunun gittikçe zorlaştığını vurgulayan Ege Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, Ege Bölgesi’nde henüz kapanmalar yaşanmasa da İstanbul, Doğu Anadolu Bölgesi ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde işten çıkarma ve kapanma haberlerinin geldiğini dile getirdi. Sertbaş, “Biz Ege'de çok dramatik kapanmalar görmüyoruz ama İstanbul'da, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde işten çıkarmalar ve kapanan firmalar var. Konkordatoda da tekstil ön planda geliyor. Bu hazır giyime de sirayet edecektir.  En başından beri söylediğimiz maliyetlerimizle döviz artış arasındaki ters orantı olduğu için tutturamazsın. Öz sermayesi güçlü olanlar belki yürüyor ama sektörlerden bir şey beklemeyenler veyahut sermayesi güçsüz olanlar sektörden çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar enflasyonu Merkez’den farklı gördü: Fark yine vatandaşı sarsar Uzmanlar enflasyonu Merkez’den farklı gördü: Fark yine vatandaşı sarsar

BURAK-SERTBAS-IHKIB-YONETIM-KURULU-BASKANI-kobi-yasam-scaled

‘EGE’NİN ÇOĞU FİRMASINDA KÜÇÜLME VAR’

Sertbaş, “Bütün sektörler kötü durumda ama hazır giyim ve tekstil daha fazla yarılıyor. Çünkü çok fazla istihdam var. Ege Bölgesi’nde çoğu firmada küçülme var. İşçi çıkarma oranı en az 20’ye dayanmıştır. Bir de görünmeyen bir durum var. Biz fasonlarla da çalışıyoruz. Üretim azalınca onlar da kötü etkileniyor. Onların kapanma veyahut işten çıkarma oranlarını bilemiyoruz ama genel olarak baktığımızda Ege’de yüzde 20 küçülme var” dedi.

‘İŞ İŞTEN GEÇMEDEN DESTEK VERİLMELİ’

Katma değer yaratma noktasında en önde sektörlerin başında tekstil ve hazır giyim sektörünün geldiğinin altını çizen Sertbaş, sektörün desteklenmekten başka çaresinin olmadığını belirtti. Sertbaş, “Dövizi artırmak enflasyonu tetikleyecek diye baskı yapıldığını düşünüyoruz. Baskı yapılmasa bile dövizin desteklenmesi lazım. İşçilik üzerinde yüklerin hafifletilmesi gerekiyor. Biz asgari ücretten 700 TL gibi bir destek alıyoruz. Belki bu artırılabilir. İhracattan gelen dövizi bozarken, yüzde 2 gibi bir destek veriliyor. Bunun yüzde 5’e çıkmasını istiyoruz. Bu tür destekler bekleniyor ama iş işten geçtikten sonra destek vermenin manası yok. Umarım bir çözüm bulunur” ifadelerini kullandı.

İŞÇİLİK MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ DOLARDAKİ ARTIŞIN İKİ KATI

İhracat yapan firmalar için iş gücü maliyetlerinin yüksek olduğunu dile getiren Buca Ege Organize Sanayi Bölgesi (BEGOS) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı Toygar Narbay ise geçen yıla göre işçilik maliyetlerinde yüzde 70 artış yaşanmasına rağmen dolar kurunda yüzde 35’lik bir artış olduğu bilgisini verdi. Tekstil ve hazır giyimde işçilik maliyetlerinin genel giderler içerisindeki payının yüzde 35’leri bulduğuna dikkat çeken Narbay, “Yüzde 35’lik oran yüzde 70 arttığında ihracatçı firmalarımız Avrupa’daki enflasyondan daha fazla artış yapmak zorunda kalıyorsun. Bunu da müşteri ödemiyor” diye belirtti.  

Narbay2

‘HERKES ANAHTARLARI MASAYA BIRAKIP, GİDECEK DURUMDA’

“Geçen yıl aynı parametrelerle yüzde 6 kar eden firma bugün yüzde 5 zarar ediyor. Sadece bu yüzden. Karlılıkta yüzde 10’lara varan bir düşüş oldu” diyerek sözlerine devam eden Narbay, “Benim çevremdeki birçok firmanın çok ciddi oranda küçüldüğünü görüyorum. Devam edenler de para kazandığı için değil bu şartların düzeleceğini umdukları için pazarlarını kaybetmemek için mücadele ediyorlar. Herkes anahtarlarını masaya bırakıp, gidecek durumda. Şu anda kar falan yok. Herkes zarar açıklıyor” dedi.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ