Ticaret Bakanlığı'ndan önemli açıklama

Ticaret Bakanlığı, 8 Nisan 2025 tarihinden itibaren limon ihracatını geçici olarak durdurduğunu duyurdu. Bakanlık, bu kararın arkasında, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde etkili olan soğuk hava ve don olaylarının bulunduğunu belirtti. Özellikle AdanaMersin ve Hatay illerinde yaşanan bu olumsuz hava koşulları, üretimi doğrudan etkiledi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan koordinasyon sonucunda, ihracatın durdurulmasının uygun olduğu sonucuna varıldı.

Üretim ve arz güvenliği ön planda

Bakanlık, gıda arz güvenliği konusundaki hassasiyetini vurgulayarak, yerli üretimin korunmasının öncelikli hedef olduğunu ifade etti. Türkiye, hem iç piyasada hem de dış ticaret ilişkilerinde gıda arzının devamlılığını sağlamak adına tedbirler almayı sürdürüyor. Spekülatif fiyat artışları ve ithalat bağımlılığının önüne geçilmesi için dış ticaret politikası araçları kullanılarak gerekli adımlar atılıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordinasyon sağlandı

Ticaret Bakanlığı'nın açıklamalarına göre, Adana, Mersin ve Hatay illerindeki don vakaları ile ilgili yapılan değerlendirmeler, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yürütülen ortak çalışmalar sonucunda bu tedbirin alındığını gösteriyor. Limon ürününün ihracatının durdurulması, hem iç piyasa için daha fazla ürün temini sağlanmasını hem de ihracatın piyasadaki fiyatları etkilemesini engellemeyi amaçlıyor.

Piyasa koşulları sürekli takip edilecek

Esnaf köprüye çıktı: Bit pazarında kriz büyüyor Esnaf köprüye çıktı: Bit pazarında kriz büyüyor

Bakanlık, alınan bu geçici tedbirin bir başlangıç olduğuna dikkat çekerek, piyasa koşullarının yakından takip edileceğini belirtti. Eğer gerek görülürse, ek önlemler alınabileceği de ifade edildi. Bakanlık, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere diğer ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla işbirliği yaparak, gıda arz güvenliği ve makul fiyatlarla gıda temini konusunda etkili adımlar atmayı sürdürecek.

Kaynak: DHA