Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) yöneticiliğinde, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD), Maden Tetkik ve Arama (MTA), Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve 22 üniversite işbirliğiyle "Türkiye Deprem Tehlike Haritası"nı güncelleme çalışmaları kapsamında "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu" kuruldu.

Platform, söz konusu üniversitelerin ilgili birimlerinden 100 bilim insanı ile araştırmacı ve bursiyerlerden oluşan 90 kişilik ekip tarafından yaklaşık 10 aydır 19 ayrı noktada 128 diri fayda Türkiye Paleosismoloji Arastirmalari Projesi (P/SISMOTÜRK) kapsamında çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.

Hedef: 2025 Yılı Sonunda Güncellenmiş Deprem Haritası

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinin ardından başlatılan çalışmaların hızla devam ettiğini ve 2025 yılı sonuna kadar Türkiye'nin tüm aktif ve diri fay hatlarının paleosismolojik haritalarının çıkarılacağını ve kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı.

Mandal, "Bu sayede deprem riskine karşı bilimsel çözümler üreterek gelecekteki depremlerin yol açacağı can ve mal kayıplarını en aza indirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Yeni Bir Fay Hattı Tespit Edildi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir de proje kapsamında Narlı fayı üzerinde başlattıkları çalışmada şu ana kadar 2 hendek açtıklarını ve 6 Şubat 2023'teki depremlerde Narlı fayının kırılmadığını tespit ettiklerini açıkladı.

Sözbilir, "Bunun yanında yeni bir fay hattının daha doğduğunu tespit ettik. Bu fayın Doğu Anadolu Fayı'na bağlantılı olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Bilim İnsanları Seferber Oldu

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Ercan Aksoy da Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden bilim insanlarının bu proje ile bir araya gelmesinin sevindirici olduğuna işaret etti.

Hacda kayıt için son tarih 16 Eylül Hacda kayıt için son tarih 16 Eylül

Çalışmalara katılan Doktora Bursiyeri-Jeoloji Yüksek Muhendisi Büşra Yerli de mesleğin ilk yıllarında böyle bir ekibe dahil olmanın sevincini yaşadığını vurgulayarak, arazide önemli işlere imza atıldığını belirtti.

Kaynak: AA