2023 yılında, Worldpay’in gerçekleştirdiği araştırmaya göre, ödeme yöntemlerinin nasıl evrileceğine dair önemli veriler elde edildi. Türkiye, alışverişlerde en çok kredi kartı kullanan ülke oldu. Araştırma, ödeme sistemlerindeki gelişmeleri ve 2027 yılına kadar nasıl bir değişim yaşanacağına dair öngörüleri ortaya koyuyor.

Enflasyon tahmini daha ilk aydan güncellendi! Enflasyon tahmini daha ilk aydan güncellendi!

Avrupa'da banka kartı popüler

Avrupa genelinde, özellikle fiziksel alışverişlerde banka kartları en çok tercih edilen ödeme yöntemi olarak öne çıkıyor. 2023 yılı itibarıyla banka kartları, Avrupa’daki toplam POS işlemlerinin yüzde 41'ini oluşturdu. Bu rakam 2,7 trilyon dolara ulaşırken, kredi kartları ise sadece yüzde 21’lik bir pay aldı. Avrupa’daki bazı ülkelerde, kredi kartlarının sunduğu ödüller (puan, kampanya vb.) ABD gibi pazarlara kıyasla daha az cazip ve işlem ücretlerine yönelik sıkı sınırlamalar bulunuyor. Ayrıca, kredi kartı kullanımı birçok Avrupa ülkesinde kredi skorlama sistemleriyle pek teşvik edilmediği için, banka kartlarının popülerliği artmış durumda.

Dijital cüzdanlar hızla büyüyor

Dijital cüzdanlar Avrupa'da giderek daha fazla kabul görmeye başlıyor. Özellikle satıcıların dijital ödeme sistemlerine olan ilgisi arttıkça, tüketiciler de bu yeni ödeme yöntemine alışıyor. Kart tabanlı ödeme sistemlerinin uzun yıllardır güvenli bir şekilde işlem gördüğü Avrupa’da, dijital cüzdan kullanımındaki artış dikkat çekiyor. Dijital cüzdanların 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 24’lük bir büyüme ile POS işlem değerindeki payını yüzde 13’ten yüzde 27’ye çıkarması bekleniyor.

Pandemi sonrası nakit kullanımı azaldı

Pandemi sonrasında Avrupa genelinde nakit kullanımı önemli bir düşüş yaşadı. 2019 yılında POS işlemlerinin yüzde 40’ını oluşturan nakit, 2023’te yaklaşık yüzde 20 seviyelerine geriledi. Ancak, nakit kullanımının azalma oranı ülkeden ülkeye değişiyor. Örneğin, İskandinav ülkelerinde nakit kullanımı tek haneli rakamlara kadar düşerken, Almanya, İtalya, Polonya, İspanya ve Türkiye gibi ülkelerde hala POS işlemlerinin büyük kısmı nakit ile yapılıyor. Buna rağmen, genel eğilimde nakit kullanımının azalması devam ediyor ve 2027 yılı itibarıyla nakit kullanımının yüzde 16’ya gerilemesi bekleniyor.

Türkiye'de kredi kartı önde

Türkiye, 2023 yılı itibarıyla hem fiziksel hem de online alışverişlerde kredi kartı kullanımında lider konumda. Kredi kartları, özellikle yüksek enflasyon dönemlerinde, tüketiciler için büyük bir avantaj sağlıyor. 2023'te Türkiye'deki e-ticaret harcamalarının yüzde 48’i ve POS harcamalarının ise yüzde 42’si kredi kartları ile yapıldı. Bu oranların 2027’de de devam etmesi ve kredi kartlarının en yaygın ödeme yöntemi olmaya devam etmesi bekleniyor.

Nakit Türkiye'de hala önemli bir ödeme yöntemi

Türkiye’de, 2023 yılında POS işlem değerinin yaklaşık yüzde 33'ü nakit ile gerçekleştirildi. Bu oran, Avrupa’daki bazı ülkelerin çok üzerinde bir seviyeye işaret ediyor. Özellikle Almanya ve İspanya gibi ülkelerde nakit oranı daha düşükken, Türkiye bu kategoride Avrupa'da üçüncü sırada yer alıyor. Ancak dijital ödemelere ve kredi kartı kullanımına yönelim arttıkça, nakit kullanımı her yıl biraz daha düşüyor.

Dijital cüzdanların yükselişi Türkiye’de de hızlanıyor

Türkiye'de, hem fiziksel hem de online alışverişlerde dijital cüzdan kullanımı giderek artıyor. 2023 yılında e-ticaret harcamalarının yüzde 16’sı ve POS harcamalarının yüzde 11’i dijital cüzdanlar aracılığıyla yapıldı. Ancak, Türkiye'de dijital cüzdan pazarında BKM Express, Maximum Mobil, Papara ve Paycell gibi yerel sağlayıcıların güçlü bir hakimiyeti bulunuyor. Bu durum, Merkez Bankası'nın kişisel veri işleme konusundaki düzenlemelerinin bir sonucu olarak, dijital cüzdanlar alanında fiili bir tekel oluşmasına yol açmış durumda.

BNPL modeli Türkiye'de yavaşça kabul görüyor

Şimdi Al Sonra Öde (BNPL) modeli, Türkiye’de e-ticaret ödeme sistemleri arasında yavaşça kendine yer edinmeye başladı. 2023 itibarıyla, bu ödeme modeli e-ticaret işlem değerinin yüzde 1’ini oluşturarak yaklaşık 159 milyon dolar hacme ulaştı. BNPL'nin Türkiye'deki kullanım oranının ilerleyen yıllarda artması bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ