Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Olağan Genel Kurulu’nda yapılan açıklamalar, siyasi arenada büyük yankı uyandırdı. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı konusunda yaptığı eleştirilerle dikkat çekerken, Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ise Türkiye’nin geleceğinin ancak adalet ve hukuk sistemiyle güvence altına alınabileceğini vurguladı.
Ömer Aras, “Seçilmiş belediye başkanları görevden alınıyor, yerlerine kayyum atanıyor” diyerek son dönemde yaşanan siyasi gelişmelere doğrudan gönderme yaptı. Bunun yanı sıra gazetecilerin gözaltına alınması ve yargı süreçlerindeki tutukluluk kararlarının olağan hale gelmesini sert bir dille eleştirdi.
Orhan Turan: Hukuk olmadan ekonomi düzelmez
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, ekonominin düzelmesi için hukukun üstünlüğünün sağlanması gerektiğini vurguladı. “Toplumsal kutuplaşmanın sona ermesi, siyasette yumuşama ve demokrasi standartlarının iyileştirilmesi, ekonomide istikrarın temel koşullarından biridir” diyen Turan, hukukun üstünlüğü tesis edilmeden hiçbir alanda kalıcı çözümler üretilemeyeceğini söyledi.
İktidar cephesinden sert tepkiler geldi
TÜSİAD’ın açıklamalarına ilk tepki Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan geldi. Bakan Tunç, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu belirterek, hiçbir kurum ya da kuruluşun milli iradenin üzerinde olamayacağını söyledi.
Tunç, "Sivil toplum kuruluşlarının görüş açıklaması demokratik bir hak olmakla birlikte, yargıyı ve siyaseti yönlendirme çabaları hukukun üstünlüğü ilkesine aykırıdır” ifadelerini kullandı.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise yaptığı açıklamada, TÜSİAD’ın geçmişte askeri ve yargı vesayetini destekleyen açıklamaları olduğunu ve bu sicilin unutulmadığını dile getirdi. Çelik, “Bu ülkenin demokrasi mücadelesini verenler TÜSİAD’ın geçmişini hatırlayınca güven bunalımı yaşıyor” dedi.
Muhalefet TÜSİAD’ın açıklamalarına destek verdi
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TÜSİAD’ın eleştirilerinin haklı olduğunu belirterek, “Adalet sistemi çökerse ekonomi de çöker. İş dünyasının bu konuda ses çıkarması önemli” dedi.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da TÜSİAD’ın açıklamalarının Türkiye’nin geleceği açısından önemli uyarılar içerdiğini söyledi.
TÜSİAD neden tutum değiştirdi?
Uzun süredir daha temkinli açıklamalar yapan TÜSİAD’ın bu kez daha sert ifadeler kullanması, iş dünyasında da tartışma yarattı. Dünya Gazetesi Genel Haber Koordinatörü Recep Erçin’in aktardığı kulis bilgilerine göre, TÜSİAD içindeki bazı üyeler, yönetimin yeterince sert açıklamalar yapmadığını savunarak eleştiri getirmişti.
Özellikle geçen yıl Ankara’da düzenlenen kapalı oturumda, TÜSİAD yöneticilerinin hükümete karşı daha doğrudan eleştirilerde bulunması gerektiği yönünde baskı yapıldığı belirtildi. Bu nedenle genel kurulda yapılan açıklamaların tonunun yükseltildiği iddia edildi.
TÜSİAD içindeki bazı üyeler, ekonomi ve hukuk konularında yapılan sert açıklamaları desteklerken, siyasi konulara doğrudan girilmesini “iş dünyasının işi değil” diyerek eleştirdi.