Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, TÜRASAŞ Sakarya Bölge Müdürlüğü’nde düzenlenen Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti Gövde Kaynağı Töreni’nde konuştu.
Bakan Uraloğlu’nun konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Son 23 yılda yerli sanayimizi geliştirerek birçok stratejik alanda yüksek teknolojiye sahip milleti ürünlerimizle dünya çapında küresel bir ihracat ülkesi haline geldik.
Kendi otomobilimizi, haberleşme ve gözlem uygularımızı, savaş uçaklarımızı, helikopterlerimizi, gemilerimizi ve milli elektrikli trenlerimizi üreterek tarihe damga vuran bir süreç yaşıyoruz. Bu süreç, milletimizin kendi gücüyle yükselişinin, özgüveninin ve aydınlık geleceğimizin simgesi oldu.
Bir zamanlar bayrak ipi bile üretemeyen, toplu iğneyi dahi ithal eden Türkiye, bugün dünyanın en önemli ve stratejik teknolojilerini üretiyor. Bir zamanlar bizlere üretilmesi imkansız gelenler, hayal ürün denilenler bugün gerçeğe dönüştü.
Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde demiryollarını 2002 yılından itibaren devlet politikası olarak ele aldık ve öncelikli sektör olarak belirledik. 2002 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demiryolu uzunluğumuzu 2 bin 251 kilometresi yüksek hızlı tren ve hızlı tren hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre artırarak 13 bin 919 kilometreye yükselttik.
Türkiye’yi Avrupa’nın 6’ncı, dünyanın 8’inci yüksek hızlı tren işletmecisi haline de getirdik. Demiryolu ulaşım ağımızı geliştirirken, bir diğer hedefimiz de yerli ve milli demiryolu ve raylı ulaşım sistemleri sanayimizi de geliştirmekti. Bu hususta yapılabilecek her yasal düzenlemeyi yapıp özel sektörümüzün de önünü açtık.
Şu anda bizleri bir araya getiren TÜRASAŞ’ı Orta Doğu’nun en büyük raylı sistem araç üreticilerinden birisine dönüştürdük.
2023 yılında saatte 160 kilometre hıza sahip ilk milli ve yerli elektrik tren setlerimizi hizmete aldık. Yeni Sakarya ismini verdiğimiz 3 setimiz şu anda Adapazarı-Gebze arasında yolcu taşımacılığına devam ediyor.
2025 yılında 10 set, 2026 yılında 9 set olmak üzere toplamda 19 set daha üretimini gerçekleştireceğiz.
Yerli ve milli sürücüsüz metro aracımızı da raylara indirdik. İlk yerli ve milli metro sinyalizasyon sistemlerimizi kullanmaya başladık.
Seri üretime geçtiğimiz projemiz kapsamında 20 adedi bu yıl olmak üzere 2027 yılına kadar toplam 95 lokomotif üreterek TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğümüze inşallah teslim edeceğiz.
Milli Banliyö Tren Seti Projemiz kapsamında da ilk setin üretimini tamamladık ve bu yıl 8 set daha üretmeyi planlıyoruz. Bu setlerimizi Gaziantep’teki Gaziray’da inşallah kullanacağız.”