Doç. Dr. Ceyhun Can Özcan, kahve hazırlama yöntemlerinde dikkat çeken sağlıksız uygulamaları saptadıklarını belirterek, "Filtre kağıdı kullanmak yerine, özellikle saç bonesi veya kadın çorabı gibi ucuz materyallerle kahve demlemesi yapabilen işletmeler bulunuyor. Bu materyaller, içerdikleri plastik nedeniyle sıcak su ile temas ettiğinde çözünüyor ve kanserojen madde içeriyorlar" dedi.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü öğretim üyesi olan Doç. Dr. Ceyhun Can Özcan, üniversitenin kahve atölyesinde kahve hazırlama ve sunma konularında eğitimler veriyor.
Doç. Dr. Özcan, son yıllarda kahve tüketiminin artmasıyla birlikte tüketicilerin, işletmelerde kahvenin sağlıklı bir şekilde hazırlandığından emin olmaları gerektiğini vurgulayarak, "Özellikle filtre kahve demlemelerinde bazı kritik hususlara dikkat edilmeli. Sahada yaptığımız gözlemlerde ve verdiğimiz eğitimlerde, sektördeki bazı kahve dükkanlarının hijyen kurallarına uymadan kahve hazırladığını gözlemliyoruz" şeklinde konuştu.
"Maliyetleri Düşürmek Amacıyla"
Plastik içeren malzemelerle kahve hazırlamanın temelde maliyetleri düşürmek amacıyla tercih edildiğini ifade eden Özcan, "Özellikle saç bonesi veya kadın çorabı gibi malzemelerle kahve demlemek, işletmelere mali avantaj sağlıyor gibi görünebilir. Ancak bu malzemeler, içerdikleri plastikten dolayı sağlık riski taşıyor. Plastik, sıcak suyla temas ettiğinde eriyen ve insan sağlığına zarar verebilen bir madde haline geliyor. Bu nedenle tüketicilerin kahve satın alırken hijyen kurallarına ve demleme yöntemlerine özellikle dikkat etmeleri gerekiyor" şeklinde uyardı.
Şapçılar: "Tüketim 2018'den Beri Artıyor"
Türkiye'deki kahve tüketimini değerlendiren, aynı üniversitenin Turizm Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Mustafa Cüneyt Şapçılar da "Türkiye'de kahve tüketimi 2018 yılından itibaren artış gösteriyor. 'Uluslararası Kahve Organizasyonu' verilerine göre, kişi başı yıllık kahve tüketimi 1 kilogram olarak hesaplanıyor. Kahve sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, dünyada petrolün ardından en çok ticareti yapılan ürünlerden biri. Kahvenin kalp-damar hastalıkları, diyabet gibi sağlık sorunlarına faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu fayda, Türk kahvesi, espresso, Americano ve filtre kahve gibi sade kahvelerle sınırlıdır. Soslu veya süt bazlı kahveler genellikle yüksek kalorili ve sağlık açısından önerilmez. Bu husus bilimsel araştırmalarla da desteklenmektedir" şeklinde açıklamalarda bulundu.