Sönmez, kuyumculuk sektörünü etkileyen faktörlere değinerek, “Yurt içinde ve dışında pek çok değişken var. 2024’te yatırım için altın alımlarında tavan seviyeyi gördük. Ancak işçilikli ürünler ve mücevher satışları ciddi oranda, yaklaşık yüzde 30 düştü” dedi.

185 bin lira sınırı tedirgin ediyor

Sönmez, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile sektörel konularda fikir alışverişinde bulunduklarını belirtti. Altın alımlarında 185 bin lira limitinin vatandaşları tedirgin ettiğini vurgulayan Sönmez, “Bu sınırın üzerindeki alımlarda vatandaşlardan bazı belgeler isteniyor. Esnaf ve vatandaş zaman zaman bu nedenle karşı karşıya kalıyor. MASAK yetkililerinden kamu spotları hazırlanmasını talep ettik. Ayrıca bilgilendirici afişlerin kuyumculara asılması planlanıyor” ifadelerini kullandı.

Sanayicilerden asgari ücret değerlendirmesi Sanayicilerden asgari ücret değerlendirmesi

"Altın muhasebesi sorunu çözülmeli"

Denetimlerin önemine dikkat çeken Sönmez, sektörün çözüm bekleyen sorunlarına da değindi: “Verginin kutsal olduğuna inanıyoruz ve denetimlerden kaçmıyoruz. Ancak altın muhasebesi, yazar kasa limitleri gibi problemler var. Altın, her an değer kazanan bir emtia. Belirlenen limitler kısa sürede yetersiz kalıyor. Bunlara rasyonel çözümler bulunması gerekiyor.”

Sönmez, sektörün sorunlarını ve geleceğe yönelik adımları değerlendirmek üzere Ankara'da bir çalıştay düzenlemek için çalışmalar yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi