MERT YASİN ALPDÜNDAR- Son verilere göre Schengen ülkelerinin Türkiye'den başvuruları reddetme oranları 2019'a kıyasla iki katına çıktı. Geçmiş dönemlerde sık sık yurt dışına çıkan vatandaşlar ve yurt dışı fuarlara katılım gösteren iş insanları bile vize almakta güçlük çekiyor. Vize başvurusunun reddedilmesinden ziyade vize için randevu alınamaması ve vize başvurularının sonuçlanması aylar sürmesi nedeniyle özellikle yurt dışı fuarlara katılan iş dünyası temsilcileri büyük zorluklar yaşıyor. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Başkanı Burak Sertbaş, “Retlere gelmeden önce epey bir süredir randevu almakta zorlanıyoruz. İnsanlar zamanında randevu alamıyor” diye konuştu. Konuyla alakalı olarak dokuzeylul.com’a konuşan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, “İş dünyası olarak bizler, küresel ticarette daha çok pay alabilmek için uğraşırken, yola çıkmamız engelleniyor. Vize başvurularında yaşanan gecikme, ret veya çok kısa süreli vizeler ile önümüze set çekiliyor” dedi.
‘VİZE ALMA SÜRECİ FAZLASIYLA UZAMAKTA’
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Uzun bir süredir kamuoyuna da yansımış olan vize sürecinde yaşanan sorunlara ilişkin konuyu gündemde tutmaya devam ediyoruz. Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak, 2006 yılından bu yana üyelerimizin vize başvuru sürecini yönetiyor ve bu konuda destek oluyoruz. Bu kapsamda, Pandemi öncesi dönemde aldığımız vize sayıları 400-500’leri aşarken, bugün bu sayı yılın ilk 7 ayında sadece 194’tür. Özellikle Schengen bölgesi, uzun süreli vize vermek konusunda oldukça tutucu davranmakta, vize alma süreci de fazlasıyla uzamaktadır” ifadelerini kullandı.
‘RET VEYA KISA SÜRELİ VİZELER İLE ÖNÜMÜZE SET ÇEKİLİYOR!’
“Farklı kaynaklardan açıklanan ret sayılarındaki artış da bu durumun boyutunu göstermesi açısından önemlidir” diyerek sözlerine devam eden Yorgancılar, “Fuarlara dahi katılım için yapılan vize başvurularında sürecin zorlaştırılmasını kabul etmek mümkün değildir. İş dünyası olarak bizler, küresel ticarette daha çok pay alabilmek için uğraşırken, yola çıkmamız engelleniyor. Vize başvurularında yaşanan gecikme, ret veya çok kısa süreli vizeler ile önümüze set çekiliyor. Bu konuda ilgili ülkelerle girişimlerde bulunulması, çözüm odaklı bir yaklaşım benimsenmesi ve kademeli olarak ihracatçılara yeşil pasaport imkanının genişletilmesini, ülke ekonomimiz açısından son derece önemlidir” diye konuştu.
RANDEVU ALMAKTA ZORLANIYORUZ
EHKİB Başkanı Burak Sertbaş ise retlerden ziyade randevu almakta bile zorluk çekildiğini vurgularken, “Retlere gelmeden önce epey bir süredir randevu almakta zorlanıyoruz. İnsanlar zamanında randevu alamıyor. Randevudan sonra gitmesi gerekenler veya daha önceden geçmişi olanlar vize alabiliyor ama esas sıkıntı randevu almak. Benim 2024’te bitecek bir vizem var ve bittiğinde ne yapacağımı kara kara düşünüyorum. Sayılı bir yeşil pasaport hakkımız var. Çoğunluğumuzda KOBİ olduğumuz için bir kişide yeşil pasaport var ve çoğu yere bir kişi gidilebiliyor. Biz de müşterilere de gidiliyor ama vize yoksa gidilemiyor” diye söyledi.
Sertbaş sözlerine şöyle devam etti;
“Öncesinde yeşil pasaport için ısrarcı olduk ama bunun sayısının arttıkça AB’nin yeşil pasaporta sağlayacağı imkanların kısıtlanması ihtimaline karşı biraz ısrarımızı sürdürmedik. Bu sorunun çözümü tamamen siyasi. Büyüklerimizin ve diyalogla çözülmesi gereken meseleler. Bir anda bir patlama mı oldu da insanlar randevu alamıyor? Hayır. Bir kısıtlama ve engelleme olduğunu düşünüyorum. Gelen göçmenlerin büyük bir etkeni olduğunu düşünüyorum ama bunu ayırmak da zor değil. Sorun tamamen bizi aşmış durumda ve Cumhurbaşkanlığı düzeyinde çözülebileceğini düşünüyorum.”
‘ABD RANDEVUYU BİR YIL SONRAYA VERİYOR’
ABD’den de vize randevusu alınması noktasında büyük zorluklar yaşandığını dile getiren Sertbaş, “AB’den ziyade ABD’ye gitmek için de büyük zorluklar yaşanıyor. Bir sene sonraya randevu veriliyor. ABD bizim için çok önemli, bizim orada deli gibi pazarlama yapıyor olmamız ama kısıtlıyız” dedi.