Yağmur KARADAĞ/2006 yılında Allen Lau ve Ivan Yuen tarafından kurulan, dünyada 90 milyondan fazla kullanıcısı olan, kullanım açısından Türkiye’nin üçüncü sırada yer aldığı popüler hikaye yazma ve okuma platformu Wattpad, dünyanın dört bir yanından hem amatör hem de profesyonel yazarları, okuyucularla bir araya getiriyor. Özellikle gençler tarafından yoğun olarak kullanılan platforma Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla 1 ay önce erişim engeli getirildi. Gerekçe olarak ise “Hiçbir filtre ve kontrol mekanizmasının olmaması” gösterildi.

“HEM YAZMA HEM OKUMA HAKKINA MÜDAHALE”

Türkiye Yayıncılar Birliği, Pen Türkiye ve Türkiye Yazarlar Sendikası ise ortak yayımladıkları açıklamayla erişim engelini kınadı. Yapılan açıklamada, “Her zaman söylüyoruz, kitap dünyasının herhangi bir paydaşına getirilen bu tür engeller hem yazma hem okuma hakkına müdahale anlamına gelmektedir. İfade özgürlüğü ve bununla gelen okuma ve yayınlama özgürlükleri, demokratik toplum olmanın en belirleyici etkenlerindendir. Bu özgürlüklerin korunması gerekirken, aksine sürekli kısıtlayıcı durumlarla karşılaşmak, özellikle gençlerimizin özgür ve özgüvenli düşünmelerine engel olmakta, kendilerini rahatça ifade etme imkanlarını ortadan kaldırmakta ve genel olarak toplumda, günlük konuları konuşurken dahi tedirginlik hissi yaratmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

“DÜNYADA ERİŞİMİ ENGELLEYEN İLK ÜLKE OLDUK”

İfade Özgürlüğü Derneği’nin (İFÖD) kurucu üyelerinden Prof. Dr. Yaman Akdeniz de engele tepki göstererek, “Meşhur okuma ve yazma platformu Wattpad’i herhalde dünyada erişime engelleyen ilk ülke olduk” dedi.

“DURUMU GÖZDEN GEÇİRİYORUZ”

Wattpad'in sosyal medya hesaplarından yapılan ilk açıklamada ise "Türkiye'de Wattpad'e erişimle ilgili bir sorun olduğunun farkındayız ve bunun bizim tarafımızda bir teknik sorunla ilgili olmadığını doğruladık.  Durumu ve Türkiye’deki Wattpad kullanıcılarının erişimini yeniden sağlama seçeneklerini gözden geçiriyoruz” ifadeleri yer aldı.

Türkiye’de Wattpad’den yetişen ve kitapları yayınevleri tarafından yayınlanmış, kitap fuarlarında, imza günlerinde uzun okur kuyrukları oluşturan pek çok genç yazar bulunuyor. Hatta öyle ki, Wattpad’deki popüler yazarların eserleri film ya da dizi olarak da uyarlanıyor.

Sümeyye Koç

Yazar Sümeyye Koç 

“DÖRT HİKAYEM, SEKİZ BASILI ROMANIM VAR”

Bu yazarlardan biri de Sümeyye Koç. Kendini bildi bileli kitaplara zaafı olduğunu, Wattpad’i 2015 yılında keşfettiğini ifade eden Koç, “O gün yaşadığım şaşkınlığı hâlâ unutamıyorum. Meğerse benim gibi birçok genç insan orada yazıyormuş hatta bu sayede kitaplarını bastırıyormuş. İçimde birden -aslında yıllardır bastırdığım- hikâye yazma isteği depreşti ve neden yapamayasın ki diye sordum kendime. Hiç düşünmeden ve beklemeden yazmaya başladım ve ilk olarak Hercai çıktı ortaya... O gün bugündür de Wattpad’de yazıyorum. Şimdiye kadar dört ayrı hikâye yazdım, basılı olarak da sekiz romanım var” dedi.

“OKURLARIMLA BİREBİR İLETİŞİM HALİNDEYİM”

Wattpad’de yazmanın çok farklı bir hissiyatı olduğunu ve motivasyon kazandırdığını dile getiren Koç, “Orada okurlarımla birebir iletişim halindeyim, hikayelerim hakkında konuşabiliyor, bölüm kritikleri yapabiliyoruz. Okurlarımın yorumlarını görebiliyorum ve bu yorumlar kalemimi ve hikâyemi geliştirmem konusunda bana yardımcı oluyor. Kısaca Wattpad’in bana katkısı çok büyük diyebilirim. Okurlarımın çoğunluğu 14-18 yaş arası olsa da 20 ve 30 yaş üstü de birçok okurum var. İmza günlerimde de bunu bizzat görebiliyorum” diye konuştu.

YENİ YETENEKLERİN KENDİNİ İSPATLAYABİLME NOKTASI

Kendisi gibi birçok yazarın adını Wattpad sayesinde duyurduğunu belirten Koç, “Düşünün ki sizi hiç kimse tanımıyorken bir hikâye yazmaya başlıyorsunuz ve o hikâye bir yıl içinde yüksek okunma oranlarına ulaşıyor, hem birçok insan hikâyenizi ücretsiz okuyabiliyor hem de siz hikâyeniz sayesinde adınızı duyurma fırsatı yakalıyorsunuz. Bu hususta Wattpad, yeni yeteneklerin kendini ispatlayabilmesi konusunda çok önemli bir adım” dedi.

Pınar Cup 2024 heyecanı başlıyor Pınar Cup 2024 heyecanı başlıyor

0001806076001 1

KİTABI DİZİ OLDU, MİLYONLARA ULAŞTI

Hercai isimli kitabının yazdığı ilk kitap olduğunu ve ardından dizi olarak izleyiciyle buluştuğunu ifade eden Koç, “Bu durum bugün dizi - film sektörünün Wattpad’e yönelmesinin önünü açtı. Şu anda yapımcıların ilgi odağı kitaplar oldu, senaryolaştırabilecekleri hikâyeler arıyorlar. Wattpad sayesinde basılan birçok kitabın bu sektöre de katkısı bulunuyordu. Wattpad’in kapatılmasını haksızca buluyorum, platformda bulunan kötü örnek teşkil edebilecek hikâyeler yüzünden binlerce iyi hikâyeyi de yok saydılar. Kitap fiyatlarının inanılmaz yükseldiği bu dönemde gençlerin ücretsiz kitap okuyabileceği, kitap okuma alışkanlığı kazanabileceği bir platformu kapatmak asla mantıklı bir karar değil” şeklinde konuştu.

GÜNLERDİR MÜCADELELERİ SÜRÜYOR

Erişim yasağının getirildiği gün ve sonraki günlerde yazarlar ve Wattpad okurlarının bu duruma büyük bir tepki gösterdiğinin altını çizen Koç, “Günlerce X üzerinden tweetler atıldı ve Wattpad’le ilgili hashtagler gündemde kaldı. İnsanlar Wattpad’in resmi Instagram hesabını mesaj yağmuruna tuttular, sonunda Wattpad’in genel merkezi bu durumdan haberdar oldu ve bu soruna kısa sürede bir çözüm bulacaklarına dair açıklama paylaştılar. Hal böyle olunca sevindik ve birkaç gün içinde erişim yasağının kaldıracağını umduk ama öyle olmadı. Tam tersi Wattpad, App Store üzerinden kaldırıldı ve bir şok daha yaşadık” diye konuştu.

“PLATFORMU KAPATMAK ÇÖZÜM DEĞİL”

Wattpad’in kapatılalı tam bir ay olduğunu ve erişim yasağının bir süre daha devam edecek gibi göründüğünü söyleyen Koç, “Gerçekten hepimiz açısından çok üzücü ve haksız bir karar oldu. Devam eden hikâyelerimiz yarım kaldı. Şu an hem yazarlar hem de okurlar belirsizlik içinde bekliyorlar. Wattpad’e bir yaş sınırı getirilmeli, zararlı içerikler de kaldırılmalı. Herhangi bir denetleme olmadığı için bugün bu noktaya gelmemize sebep oldular. Bu hikâyelerin şikayet edilmesi durumunda kaldırıldığı bir düzenleme getirilse her şey daha iyi olacak. Platformu tamamen kapatmak çözüm değil” dedi.

“TÜRKİYE’DE OFİS AÇMALARI GEREKLİ”

Wattpad elçileri ile de iletişim halinde olduklarını vurgulayan Koç, “Bizlere Wattpad genel merkezinin bu sorun üzerinde çalıştıklarını söylediler. Türkiye, dünya üzerinde en çok Wattpad kullanıcısının bulunduğu üçüncü ülke. Türkiye’de bir ofis açmaları gerekiyor ve açmalılar da. En kısa zamanda gereken neyse onu yaparlar diye temenni ediyorum” dedi.

Ekran Görüntüsü 2024 08 14 094641

Muhabir: Yağmur Karadağ