İstanbul’da bebek acil hastalarının anlaşmalı özel hastanelere yönlendirilip ölüm ve haksız kazanç sağlama iddiasıyla yargılanan 47 sanığın davası yarın Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürecek. Adliyenin konferans salonunda yapılacak duruşmada sanıkların savunmaları alınmaya devam edilecek.

Suç Örgütünün Yapısı İddianamede Detaylandırıldı

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, örgütün liderliğini doktor Fırat Sarı’nın yaptığı, yönetim kadrosunda ise doktor İlker Gönen ve 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir’in yer aldığı belirtildi.

İddianamede, suç örgütünün temel hedefinin, devraldıkları yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin 112 sistemini devre dışı bırakarak hasta yoğunluğunu artırmak ve SGK’den yüksek ödemeler almak olduğu ifade ediliyor.

Simpsonlar dizisi Amerika'daki yangın felaketini 18 yıl önceden işaret etti Simpsonlar dizisi Amerika'daki yangın felaketini 18 yıl önceden işaret etti

Yenidogancetesi-1

Hastaların Durumu Bilinçli Olarak Ağır Gösterilmiş

İddianamede yer alan bilgilere göre sanıklar, hasta bebeklerin durumlarını olduğundan daha ağır gösterip, gereğinden uzun süre hastanede tutarak SGK’den yüksek bedeller tahsil etti. Ayrıca, bazı hasta yakınlarından gereksiz yere fazla ücret talep edildiği de kaydedildi.
Bebeklerin uygun sağlık hizmeti alması gereken hastaneler yerine örgütün belirlediği ve kazanç getirecek özel hastanelere sevk edildikleri, burada sağlanan kazancın örgüt üyeleri arasında paylaşıldığı ifade ediliyor.

Yüksek Hapis Cezaları Talep Ediliyor

Sanık doktorlar Fırat Sarı ve İlker Gönen için, 10 bebeğin ölümü nedeniyle “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “nitelikli dolandırıcılık” ve “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarından toplamda 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası isteniyor.
Ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir için de benzer suçlardan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep ediliyor. Öte yandan 44 sanık hakkında da farklı suçlardan hapis cezaları öngörülüyor.

Bazı Hastaneler İçin Kayyum Kararı Alındı

Soruşturma sürecinde, İstanbul ve Tekirdağ’da bazı hastanelerin ruhsatlarının iptal edildiği ve hastaların kamu hastanelerine sevk edildiği bildirildi. Ayrıca, 13 hastane ve 3 şirkete Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kayyum atandığı kaydedildi.

Yeni Soruşturmalar Devam Ediyor

Soruşturma kapsamında tutuklanan 11 şüpheliden 3’ü adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken 1 kişi savcılıktan serbest bırakıldı. Aynı davada tutuksuz yargılanan 4 sanık daha mahkeme kararıyla tutuklandı.

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı ek fezlekede, sanıklar hakkında 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezaları talep ediliyor. Bazı şüpheliler için ise 2 ila 4 yıl arasında değişen cezalar öngörülüyor.

Savcıya Yönelik Asılsız İddialara Dava Açıldı

Öte yandan, soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Y.E’yi tehdit eden bazı kişiler tutuklanarak haklarında yasal işlem başlatıldı. Savcının görevden alındığı yönündeki asılsız iddialarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında ise 5 kişi hakkında dava açıldı.

Kaynak: AA