1928 yılında İstanbul’da doğan Yıldız Kenter, sanatla iç içe bir ailede büyüdü. Babası Ahmet Naci Bey ve İngiliz kökenli annesi Olga Cynthia (Nadide) sayesinde sanatın farklı dallarına ilgi duyan Kenter, Ankara Devlet Konservatuvarı’nda eğitim aldı. Eğitim sürecinde babasının desteğini her zaman hissettiğini belirten Kenter, bir röportajında şunları dile getirmişti:
"Babam beni gizlice konservatuvara götürüp kaydettirdi. Hayatımın en güzel günlerini konservatuvarda geçirdim."

Devlet tiyatrosundan uluslararası arenaya

1956-1959 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatrosu'nda görev alan Yıldız Kenter, bu dönemde oyunculuk teknikleri üzerine Amerika ve İngiltere’de eğitim aldı. 1959’da kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile birlikte Kent Oyuncuları Topluluğunu kurarak Türk tiyatrosuna yeni bir soluk getirdi.

Doğada kendiliğinden yetişiyor: Yağı 400 liradan satılıyor! Doğada kendiliğinden yetişiyor: Yağı 400 liradan satılıyor!

Sanat hayatı boyunca tiyatronun bir yaşam gücü olduğunu dile getiren sanatçı, “Sanatsız bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” diyerek tiyatronun toplum üzerindeki önemini vurgulamıştı.

Uluslararası başarılar ve ödüller

Kariyeri boyunca sadece Türkiye’de değil, ABD, İngiltere, Almanya, Kanada, Danimarka gibi ülkelerde de sahne alan Kenter, birçok eseri Türkçe ve İngilizce olarak sergiledi. Shakespeare’den Çehov’a, Brecht’ten Adalet Ağaoğlu’na kadar birçok yazarın eserlerini sahneye taşıdı. 1981 yılında "devlet sanatçısı" unvanına layık görülen Kenter, Altın Portakal ve Afife Tiyatro Ödülleri gibi prestijli ödüllerin de sahibiydi.

Türk tiyatrosunun ilklerinden biri

Ankara Devlet Konservatuvarı, İstanbul Belediye Konservatuvarı ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda bölüm başkanlığı yaparak genç sanatçılar yetiştiren Yıldız Kenter, aynı zamanda Finlandiya Dünya Kadın Kuruluşu tarafından “Yüzyılın En Başarılı 100 Kadını” arasında gösterildi.

91 yıllık bir sanat efsanesi

100’den fazla tiyatro oyunu, film ve dizide rol alan Yıldız Kenter, 17 Kasım 2019’da hayata veda etti. Kariyeri boyunca yüzlerce öğrenci yetiştiren ve sayısız esere hayat veren sanatçı, Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Kenter’in öne çıkan eserleri

  • Tiyatro oyunları: Ben Anadolu, Salıncakta İki Kişi, Martı, Hamlet, Onikinci Gece, Anna Karenina, Sırça Kümes, Ölü Kraliçe
  • Filmler: Hanım (1988), Güle Güle (1999), Büyük Adam Küçük Aşk (2001), Beyaz Melek (2007), Mevlana Aşkı Dansı (2008)

Sanatçı, geride bıraktığı eserleri ve yetiştirdiği öğrencileriyle Türk tiyatrosunun unutulmaz isimleri arasında yerini aldı.

Kaynak: AA