Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesini sundu. Bakan Uraloğlu, Bakanlığın 8 merkez, 5 ilgili, 2 bağlı ve 2 ilişkili kuruluş olmak üzere toplam 17 genel müdürlük ve 10 başkanlıktan oluştuğunu belirtti. Ayrıca, “Ülke genelinde 131 bin Bakanlık personelimiz ile birlikte 2 bin 3 şantiyede çalışanlarımız dahil toplam 223 bin kişiye istihdam sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Lojistik merkez sayısı artacak

Bakan Uraloğlu, demiryolu taşımacılık sektöründe serbestleşmeyi sağladıklarını belirterek, “Lojistik sektöründe demiryolu kullanımını artırmak için 439 kilometre olan mevcut iltisak hatlarımızın uzunluğunu 2028 yılına kadar 608 kilometreye çıkaracağız. 12 olan lojistik merkez sayımızı 25’e çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Yeni demiryolu hatları

Orta Koridor üzerinden Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ile Çin’den Türkiye’ye ulaşan yüklerin Marmaray ile Avrupa’ya ulaştırıldığını belirten Uraloğlu, “Azerbaycan ile ülkemiz arasındaki mesafeleri kısaltacak Zengezur Yolu, Bakü Limanı'nı doğrudan ülkemize bağlayacaktır. Çin, Doğu Asya ve Hindistan’dan gelen yükleri Basra Körfezi üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Kalkınma Yolu projesinde uluslararası iş birliği çalışmalarımız devam ediyor. Kalkınma Yolu kapsamında ülkemizden geçen 2 bin 94 kilometre demiryolu bağlantısı için 727 kilometre yeni hat, 923 kilometre karayolu koridoru içinse 331 kilometre yeni otoyol yatırımı planladık” ifadelerini kullandı.

Bursa'ya yeni metro hattı

Bakan Uraloğlu, Sirkeci-Kazlıçeşme Hattı ile tarihi yarımadayı modern raylı sistemlerle çevreci bir yaklaşımla yeniden buluşturduklarını anımsatarak, “İstanbul Havalimanı’na ikinci bir metro hattı ile kuzey güney aksında erişimi sağladık. İstanbul dışında diğer şehirlerimizde de kent içi raylı sistemleri yaygınlaştırıyoruz. Ankara’da AKM-Gar-Kızılay metrosu ile Keçiören metrosunun Kızılay’a kesintisiz bağlantısını sağladık. Kocaeli’nde şehir hastanesini tramvay hattı ile buluşturduk. Yerli ve milli araçlarımızı kullandığımız Kayseri-Anafartalar tramvay hattımız ile bugüne kadar 5,5 milyon yolcuya ulaşım imkânı sağladık. 2024’te kısmi hizmete aldığımız Bursa Emek-YHT-Şehir Hastanesi Metrosunu 2026’da tamamlayacağız” dedi.

Seyahat süresi kısalıyor

Devam eden demiryolu projelerine ait verileri paylaşan Uraloğlu, “2028 yılına kadar mevcutta devam eden 3 bin 92 kilometre hızlı tren hattımızı tamamlamayı planlıyoruz. Bu projelerden biri olan Ankara-İzmir hızlı demiryolu hattı sayesinde 824 kilometre olan mevcut hat uzunluğu 505 kilometreye düşerek, 14 saatlik seyahat süresi yaklaşık 3,5 saate inecektir. 312 kilometre uzunluğundaki Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren hattı ile 6,5 saat olan seyahat süresi 2 saat 15 dakika olacaktır. Bandırma-Osmaneli Hızlı Tren hattında ise Bursa-Osmaneli kesimi 2025 yılı sonunda, Bandırma-Bursa arası ise 2028 yılında hizmete girecektir. Proje tamamlandığında, Ankara-Bursa ve Bursa-İstanbul 2 saat 15’er dakika olacaktır. 229 kilometrelik Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı ile yolcu seyahat süresi 4 saatten 1,5 saate, yük taşıma süresi ise 6,5 saatten 3,5 saate düşecektir. Mevcut hat kapasitesi 4 kat artacaktır” dedi.

Ankara-Sivas hızlı demiryolu ile entegre olan Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Hattı sayesinde Ankara-Kayseri arası ulaşım süresi 7 saat 47 dakikadan 2 saate ineceğini belirten Uraloğlu, Konya-Karaman hızlı tren projesinin devamı olan 135 kilometrelik Karaman-Ulukışla hızlı tren projesinin yapımına da devam ettiklerini söyledi.

‘Gerçek işsizlik %30’un üzerinde’ ‘Gerçek işsizlik %30’un üzerinde’

Kars-Dilucu demiryolu projesi

Bakan Uraloğlu, Zengezur Yolu bağlantısını sağlayacak 224 kilometrelik Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demiryolu Hattı ve Dörtyol-Hassa Otoyol ve Demiryolu Bağlantısı Projelerinin yapımına başlayacaklarını duyurdu.

İstanbul'dan Ankara'ya 80 dakikada

Demiryollarının yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi hedefiyle yeni demiryolu projelerini de planladıklarını belirten Uraloğlu, “Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Projesi 344 kilometre uzunluğunda olup, saatte 350 kilometre hıza ulaşacak trenlerimizle seyahat süresini 80 dakikaya indireceğiz. Kuzey Marmara Hızlı Tren Hattı ile Asya ve Avrupa arasında yüksek kapasiteli yolcu ve yük taşımacılığı sağlanacaktır. Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanları birbirine bağlanarak iki önemli ulaşım merkezi arasında bağlantı güçlenecektir” dedi.

11 ilde 5G şebekesi kuruluyor

Haberleşme sektörüne ilişkin verileri de paylaşan Bakan Uraloğlu, “Ülkemiz; e-devlet uygulamalarında, 37 ülke arasında 83 puanla 10. sırada yer alarak, AB ortalaması olan 76'yı geride bırakmıştır. Yerli ve milli ULAK 4.5G baz istasyonlarımızın evrensel ve ticari şebekelerde yaygınlaştırılması çalışmaları devam etmektedir. Uçtan Uca Yerli ve Millî 5G Haberleşme Şebekesi Projesi ile haberleşme altyapısındaki dışa bağımlılığı ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. 11 ildeki 34 lokasyonda 5G şebekesi kuruluyor ve izinler kapsamında testler gerçekleştiriliyor. Bu adımla, yerli ve millî teknolojilerle güçlü bir iletişim altyapısı oluşturmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Türksat 6A yıl sonu hizmete girecek

Yüzde 81 yerli imkânlarla üretilen Türksat 6A uydusunu temmuz ayında uzaya fırlatarak, uydu üretebilen 11 ülkeden biri olduklarını kaydeden Uraloğlu, “Türksat 6A, yıl sonuna kadar hizmete girecek ve uydularımızın kapsama alanı 5 milyar nüfusa ulaşacak. PTT ile iletişimden e-ticarete kadar birçok alanda ülkemizin her köşesine hizmet sunmaktayız. Türkiye Kart, tek kartla toplu taşıma, para transferi ve alışveriş imkânı sunmayı hedefliyor. Şu anda 5 şehrimizde aktif olan kartın, 18 ilimizde kullanılması için çalışmaları sürdürüyoruz” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ