Dünya Meteoroloji Örgütü, yayınladığı geçici "2023 Küresel İklim Durumu" raporunda, önümüzdeki yılın kayıtlara geçecek en sıcak yıl olacağını açıkladı. Özellikle El Nino hava olaylarının etkisiyle sıcaklıkların daha fazla artmasının muhtemel olduğu belirtildi.
2023, Kayıtlardaki En Sıcak Yıl
Rapora göre, 2023 yılı hava sıcaklıkları, önceki en sıcak yıllar olan 2016 ve 2020'yi geride bırakarak kayıtlara geçecek. Ekim ayına kadar olan verilere göre, bu yılın hava sıcaklığı sanayi öncesi dönemden yaklaşık 1,40 santigrat derece daha yüksek seyretti.
El Nino'nun Etkisi ve İklim Değişiklikleri
2023'ün baharında ortaya çıkan ve yaz aylarında etkisinin artacağı belirtilen El Nino hava olayının, gelecek yılın sıcaklığını daha da yükselteceği öngörülüyor. Ayrıca, raporda karbondioksit seviyelerinin yüzde 50 oranında arttığı ve bu durumun atmosferdeki ısıyı hapsederek sıcaklıkların artışına neden olduğu vurgulandı.
Deniz Seviyesi Yükselişi ve Buzul Eritmesi
Raporda, 2013-2022 yılları arasındaki deniz seviyesindeki yükselme oranının, devam eden okyanus ısınması ve buzulların erimesi nedeniyle, önceki 10 yılın iki katından fazla olduğu bilgisine yer verildi. Antarktika, Kuzey Amerika ve Avrupa'daki buzullarda aşırı erime olduğu vurgulandı; örneğin, İsviçre buzullarının son 2 yılda hacminin yüzde 10'unu kaybettiği belirtildi.
İklim Değişikliğinin Etkileri
Raporda, aşırı hava ve iklim olaylarının dünya genelindeki etkileri detaylıca incelendi. Özellikle aşırı sıcaklık, seller, tropikal kasırgalar, kuraklık ve yangınların, pek çok kıtada etkili olduğu ve ölümle yıkıma neden olduğu ifade edildi.
Doğal Afetlerin Etkisi Türkiye'yi de Vurdu
Türkiye'nin de etkilendiği aşırı hava olayları arasında Eylül ayında yaşanan sel felaketi öne çıktı. Ayrıca, Libya'da ağır can kayıplarına neden olan sel felaketi de raporda yer aldı.
Hava Koşulları ve İklim Değişikliği Uyarısı
Rapor, dünyanın birçok bölgesinde yaşanan aşırı sıcaklıklara dikkat çekerek, özellikle Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'da yaşanan şiddetli sıcaklıkların kayda değer olduğunu belirtti.
WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, raporda yer alan verileri değerlendirerek, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı herkesin erken uyarı sistemlerinin önemine vurgu yaptı. Raporun, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı'nda (COP28) bilgi sağlamak amacıyla yayımlandığı belirtildi.