Bağcılar Belediyesi ve İstanbul Kent Üniversitesi işbirliğiyle 6-7 Aralık tarihlerinde “2050’de Nasıl Bir Bağcılar” çalıştayı düzenlendi. “Kentlerdeki İmalat Sanayi Bölgelerinin Sürdürülebilir Gelişim ve Dönüşüm Modeli: İstanbul Bağcılar İlçesi Örneği” başlıklı proje, Dr. Kadir Topbaş Halk Sarayı’nda üç oturum şeklinde yapıldı.

“BAĞCILAR, TİCARETİN KALBİNİN ATTIĞI BİR İLÇE”

Ticari faaliyetlerin yoğun yürütüldüğü bir ilçe olduklarını söyleyen Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, “İlçemizin, ticaretin, imalatın ve hizmet sektörünün gelişimi adına bu önemli çalıştaya ev sahipliği yapıyoruz. Bağcılar, ticaretin kalbinin attığı bir ilçe. Ülkemizin ihracatının yüzde 3’lük kesiminin kazandırıldığı firmalar bulunuyor. İSTOÇ, Matbaacılar Sitesi, OTO Center ile özellikle Bağlar, 15 Temmuz ve Mahmutbey mahallelerimizde büyük ticari ölçekli kuruluşlar var. İlçemizde 19 farklı sektörde 2000'e yakın imalathane de bulunuyor. Ayrıca ulusal medya tesisleri, hastaneler, üniversitelerin bulunduğu önemli bir konumda yer alıyor. 25 civarında otel de bulunuyor. Bu anlamda belediye olarak Türkiye Yüzyılı’na katkı sunmayı önemsiyoruz. Üniversite ve bakanlıklarla yaptığımız çalışmaların ilçemize, ilçedeki bireylerimize, şirketlerimize büyük katkısının da olacağını ifade etmek istiyorum” dedi.

BAĞCILAR’IN GELECEĞİ KONUŞULDU

Firma ve sektör temsilcilerinin katıldığı programda alanında uzman isimler sunum yaptı. Sürdürebilirlik, dönüşüm, yenilik, işbirliği ve politika konuları; üniversite, kamu sektörü, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları bazında ele alındı. Bu kapsamda sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde Bağcılar’ın olası gelişim senaryolarının oluşturulmasına ilişkin bilgiler paylaşıldı. Ayrıca ilçede faaliyet gösteren imalat ve hizmet sektörünün bölgedeki sorunlarına, potansiyellerine ve gelecek hedeflerine ulaşabilmeleri için gerekli olan politikalar belirlendi.

Çalıştayda İstanbul Kent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Atsü ile Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi G. Pelin Olcay da sunum yaptı. TÜBİTAK projesi bulgularını paylaşan Olcay, “Bölgenin 2050 gelişim, dönüşüm senaryolarını siz paydaşlarımızla yazacağız. Kenti belediyelerin kararları kadar firmaların da kararları etkiliyor” dedi.

Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Öğretim Üyesi Sezen Tarakçı ise “Çeşitli paydaşların bir araya geldiği bu çalıştay, Bağcılar’ın geleceğini şekillendirmekte rol oynayacaktır. Kente dair araştırma ve çalışmalarımız, çeşitli alanda devam ediyor” ifadelerini kullandı.

İstanbul Kent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tuğrul Biren de çalıştayın ilçeye katkıları, çıktıları ve sonuç bildirgesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Kaynak: dha